Vegan Wijn

We krijgen steeds meer vraag naar vegan wijnen. Vandaar dat we al onze vegan wijnen hieronder bij elkaar gezet hebben. Hier vind je vegan wijnen afkomstig van de mooiste wijnhuizen en geschikt voor in een vegan lifestyle.

lees meer

Vegan wijn, wat is dat eigenlijk? Wijn, gemaakt van druiven is toch vegan? Zo op het eerste gezicht is dit een logische gedachte. Wijn wordt gemaakt van druiven, hoe plantaardig wil je het hebben?! Hoewel druiven zuiver plantaardig zijn, kan er bij het maken van wijn gebruik worden gemaakt van dierlijke producten. En dat gebeurt tijdens het klaren (ofwel: helder maken) van de wijn.

Klaren doet de wijn in principe uit zichzelf, de vaste deeltjes zakken naar beneden. Maar een wijnmaker kan de wijn ook een handje helpen, door in het laatste proces van het wijnmaken een klaringsmiddel aan de wijn toe te voegen om de vertroebelende deeltjes, zoals gistrestanten en pitdeeltjes, sneller te laten zakken. En vaak zijn deze klaringsmiddelen dierlijke producten, zoals vislijm (ook wel isinglass genoemd, gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippen eieren. Al deze hulpstoffen hebben namelijk het vermogen om de vaste deeltjes die in de wijn rondzweven aan zich te binden. Het geheel zakt dan sneller naar de bodem waarna de wijn van zijn bezinksel kan worden verlost. Daarna worden de meeste wijnen gefilterd om de laatste restjes eruit te halen.

Veganisten, en dat geldt ook voor sommige vegetariërs, willen geen wijn die geklaard is met dierlijke klaringsmiddelen. Want hoewel deze stoffen alleen iets uit de wijn halen, niks toevoegen en ook de smaak van de wijn niet beïnvloeden, zijn ze wel met de wijn in aanraking geweest gedurende het productieproces. Gelukkig zijn er ook alternatieve klaringsmiddelen zoals silicagel, bentoniet (een kleisoort) en plantaardige ingrediënten voor het klaren van wijn. Zoals aardappel-proteïne verkregen uit aardappelzetmeel. Wijnen die geklaard zijn met een van deze hulpstoffen zijn dus vegan.

Hebben Vegan wijnen een keurmerk? Niet altijd!
Wijnproducenten zijn niet verplicht het gebruikte klaringsmiddel, dierlijk of niet, te vermelden op het etiket. Sommige wijnen die zonder dierlijke hulpstoffen zijn geklaard dragen een prominent Vegan-keurmerk, zoals het logo met zonnebloem voor gecontroleerde veganistische producten. Ook kun je het V-label tegenkomen. Maar aan zo’n Vegan certificering gaat een hoop geregel en papierwerk vooraf. Of een wijn Vegan is, of juist niet vind je dus niet altijd terug. Veel vaker zul je vegan-wijnen treffen zonder een dergelijk keurmerk, omdat het voor wijnboeren een extra stap is om wijn te laten certificeren. Uiteraard zijn de wijnen die hieronder staan allemaal gegarandeerd vegan-friendly!

 • Bellingham Pear Tree White
    6,45 p.st.
 • Domaine Gayda Flying Solo Blanc
  Login en profiteer van extra voordeel
    6,95 p.st.
 • Domaine Gayda Cépage Viognier
    7,95 p.st.
 • Yalumba Y Shiraz-Viognier
  ACTIE
  9,95 p.st. 7,99 p.st.
 • Yalumba Y Viognier
  ACTIE
  9,95 p.st. 7,99 p.st.
 • Dos Camelidos Reserva Viognier
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Laurent Miquel Solas Viognier
  Login en profiteer van extra voordeel
    9,95 p.st.
 • Casa Silva Late Harvest
    10,49 p.st.
 • Casa Silva Reserva Viognier
    11,50 p.st.
 • Bellingham The Bernard Serie Hand Picked Viognier
    13,95 p.st.
 • Casa Silva Gran Terroir Viognier
    13,95 p.st.
 • Casa Silva Gran Terroir Syrah
    13,95 p.st.
 • Bellingham The Bernard Serie Small Barrel SMV
    19,95 p.st.
 • Casa Silva Quinta Generation White
    21,50 p.st.
 • Casa Silva Gran Terroir Geschenk
    32,45 p.st.