Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner is de nationale druif van Oostenrijk waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt. Deze ‘nationale wijn’ is Oostenrijks trots én visitekaartje. Ruim een derde van de totale druivenaanplant in Oostenrijk bestaat uit Grüner Veltliner. Deze druivensoort is daarmee de absolute nummer één in Oostenrijk. Je vindt de Grüner Veltliner vrijwel in heel Oostenrijk aangeplant (met uitzondering van Steiermark), maar de druif gedijt met name ten noordwesten van Wenen in gebieden als Wachau, Kamptal en Kremstal.

Grüner Veltliner gedijt goed op zowel arme als rijke bodems, maar doet het op z’n best op bodems met löss en leisteen. De druif rijpt vrij laat, is tijdens de bloei erg gevoelig én heeft veel zonuren nodig voordat de druif rijp is (half oktober). Wijnen van de Grüner Veltliner zijn er in allerlei soorten en smaken; van licht, fris en fruitig tot krachtig en rijk. De lichte wijnen hebben vaak een fijnere zuurgraad terwijl de krachtigere wijnen te herkennen zijn aan het ‘pepertje’ in de smaak. Andere herkenbare aroma’s van de Grüner Veltliner zijn: groene appel, citroen, paprika, witte peper, kruiden, honing, mineralen en amandelen.

Grüner Veltliner Spiegel Reserve
Spiegel is afkomstig van de beste wijngaard van het Oostenrijkse wijnhuis Steininger. Een complexe en tegelijk zeer zuivere wijn met geuren van bloemen en witte peper. Smaakt uitstekend bij asperges, gevogelte, vis en gerechten uit de Chinese keuken.

Grüner Veltliner Spiegel gaat goed samen met:

  1. Ceviche van zeebaars
  2. Lauwwarme kreeft met korianderboter
  3. Met Hoisin gelakt buikspek
  4. Tonijntartaar met sojasaus, limoensap, kappertjes en bieslook
  5. Carpaccio