Sangria maken

Sangria maken

Van wijn tot Sangria: Een perfecte mix

Sangria is een naam die bijna iedereen kent, maar weinigen kennen het interessante verhaal achter deze verfrissende drank. De oorsprong van sangria gaat duizenden jaren terug toen de Romeinen door Spanje trokken. Vanwege de onveilige drinkwateromstandigheden begonnen ze wijn te drinken, maar die werd snel verrijkt met kruiden, specerijen en fruit om de smaak te verbeteren. Hieruit ontstond het concept van sangria, hoewel het die naam pas kreeg in de 18e eeuw.

De ingrediënten van Sangria

De naam "sangria" is afgeleid van het Spaanse woord "sangre", wat bloed betekent, een verwijzing naar de dieprode kleur van de traditionele versie van deze drank. Maar wat zit er nu eigenlijk in een sangria? In de kern is sangria een mix van wijn, zoetstof, een kleine hoeveelheid sterke drank en fruit. De sterke drank, vaak brandewijn of likeur, geeft het een extra kick, terwijl het fruit en de zoetstof de drank een verfrissend en smakelijk karakter geven.

Het alcoholpercentage van Sangria

Het exacte alcoholpercentage van sangria varieert, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Gewoonlijk ligt het alcoholpercentage tussen 8% en 12%. Dit komt omdat de basis, wijn, meestal een alcoholpercentage heeft van 12% tot 15%, en dit wordt verdund door de toevoeging van vruchtensap en andere niet-alcoholische ingrediënten.

De beste wijn voor Sangria

Het kiezen van de juiste wijn voor je sangria kan het verschil maken tussen een goede en een fantastische sangria. Traditioneel wordt er een Spaanse rode wijn gebruikt zoals Rioja, maar je kunt ook experimenteren met andere soorten. De sleutel is om een wijn te kiezen die je graag puur drinkt. Een fruitige, middelzware rode wijn werkt meestal het beste.

Zelf Sangria maken: Het recept

Nu we de geschiedenis en de ingrediënten van sangria hebben doorgenomen, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en zelf sangria te maken. Hier is een klassiek recept om mee te beginnen:

Ingrediënten voor Sangria:

  • 1 fles rode wijn (bij voorkeur Spaans)
  • 35ml brandewijn of likeur
  • 50 ml sinaasappelsap
  • Vers fruit (sinaasappels, citroenen, appels, perziken)
  • Eventueel suiker naar smaak toevoegen

Instructies:

  1. Snijd het fruit in dunne plakjes of blokjes.
  2. Doe het fruit in een grote kan en voeg suiker toe. Laat het een paar minuten staan zodat de suiker het sap uit het fruit kan trekken.
  3. Voeg de brandewijn / likeur, sinaasappelsap en wijn toe en roer alles een paar keer om zodat de suiker kan oplossen.
  4. Laat de sangria een paar uur in de koelkast staan (of zelfs 's nachts) zodat de smaken kunnen mengen.
  5. Serveer gekoeld en geniet ervan!

Verschillende soorten Sangria

Variëren kan natuurlijk ook. Probeer bijvoorbeeld eens een frisse witte sangria met een droge sauvignon blanc (3/4) en cava (1/4), meloen, perziken en witte druiven. (voor de kick een shotje Limoncello erbij). Of wat dacht je van een rosé sangria met frambozen likeur, aardbeien, frambozen en verse bessen? Experimenteer naar hartenlust en ontdek jouw perfecte sangria! Sangria is niet alleen een drankje, het is een belevenis. De mix van wijn, fruit, zoetheid en een kick van sterke drank creëert een feest in je glas. Dus hier is op zonnige dagen, goede tijden en heerlijke sangria. Proost!


Wijnadvies

Vegan
Pasoa Paso Pasonillo
Paso a Paso Pasonillo
Spanje | Castilië-La Mancha | Bodegas Volver
7,95
Vegan
Ramon Bilbao Rosado, een Spaanse rose bestel je bij Flesjewijn.com
Ramon Bilbao Rosado 2023
Spanje | Rioja | Bodegas Ramon Bilbao - Rioja
9,95
Laurent Miquel Pere & Fils Sauvignon Blanc
Laurent Miquel Pere & Fils Sauvignon Blanc
Frankrijk | Languedoc Roussillon | Laurent Miquel
7,95
Vegan
Jaume Serra Cava Brut
Jaume Serra Cava Brut
Spanje | Penedes | Jaume Serra
8,50

Verkennen