De bijzondere bodem van wijnhuis Ogier

De bijzondere bodem van wijnhuis Ogier

De bijzondere bodem van wijnhuis Ogier

Het wijnhuis Ogier heeft meerdere wijngaarden in het zuidelijke deel van de Rhône waaronder de Châteauneuf-du-Pape. De kiezelrijke grond, die kenmerkend is voor de appellatie, slaat overdag de warmte van de Provençaalse zon op om die ‘s nachts af te geven. Dat zorgt voor een uitzonderlijk goede rijping van de druiven.

Ventoux 

De Ventoux is vooral bekend om zijn berg, de Mont ventoux en de (fiets) beklimmingen, maar is veel meer dan dat. De berg is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Ook is de Ventoux een wijnstreek van meer dan 2000 jaar oud! Door de temperatuurverschillen hebben de wijnen iets meer zuren en aroma’s en worden ze twee tot drie weken later geoogst dan in de rest van het Rhônegebied. De Ventoux ligt in het oostelijke deel van het Rhônegebied en wordt nog steeds gedomineerd door coöperaties. De laatste jaren is hier steeds meer vooruitgang geboekt in kwaliteit door zelfstandige wijnproducenten zoals Ogier.  Er worden voornamelijk rode wijnen gemaakt, gevolgd door rosé en wit met slechts 5% van de totale productie. Welke wijn heeft jouw voorkeur? Welke het ook is, ze zijn op hun best als je ze jong drinkt!

Rasteau

Rasteau is een van de leidende appellaties van de zuidelijke Rhône en dankt zijn naamsbekendheid aan de Vin Doux Naturelle, natuurlijk versterkte zoete wijnen. Dit is nog maar 50 hectare van wat men produceert. De koning van de druiven in Rasteau is Grenache. Grenache Noir is de meest gebruikte druivensoort voor rode wijn uit deze regio en Grenache Blanc voor witte, al is witte wijn hier zeldzamer dan de rode.