Biologische wijn: is dat nu echt lekkerder?

Biologische wijn: is dat nu echt lekkerder?

Biologische wijn

Met de huidige gezondheidstrends op het gebied van gezonde en biologische voeding komen ook de biologische wijnen steeds meer op de voorgrond te staan. Maar wat is biologische wijn nu eigenlijk? En is het ook écht lekkerder?

Om te beginnen: ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term, met strenge richtlijnen voor de teelt en productie. Iets dat ‘bio’, ‘eco’ of ‘organic’ wordt genoemd, moet aan deze regels voldoen. Dat geldt trouwens niet voor een claim als ‘duurzaam’, wat voornamelijk een marketingterm is. Biologische wijnbouwers worden regelmatig gecontroleerd door de controle-instantie in hun land – in Nederland is dat SKAL – en biologische wijn wordt minimaal twee keer gecontroleerd voordat het op de markt komt. U herkent biologische producten, dus ook biologische wijn, aan het Europees biologisch keurmerk. 

Biologische wijn versus gangbare wijn

Biologische wijnen worden gemaakt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Deze wijnboeren zijn zich ervan bewust dat hun wijngaard hen niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst moeten voorzien van goede druiven voor de beste wijn – en nemen het goed beheer daarvan dus heel serieus. Ze proberen het natuurlijk evenwicht in de wijngaarden zoveel mogelijk in stand te houden. Overigens is dat sowieso voor heel veel wijnboeren het uitgangspunt, zonder dat zij hun wijnen voorzien van het predicaat ‘biologisch’. 

Lekkerder? 

In principe is er weinig smaakverschil tussen biologische en gangbare wijn. Wel is het zo dat biologische wijnmakers minder sulfiet bij hun wijn mogen voegen – en sommigen dat zelfs helemaal niet doen. Deze wijn bevat dus enkel de sulfiet die er van nature al in zit. Houdt u niet zo van sulfiet in uw wijn? Dan is biologische wijn voor u een goede keuze. Wist u trouwens dat bij het klaren van wijn in veel gevallen dierlijk eiwit wordt gebruikt? Niet alle wijn is dus geschikt voor vegetariërs of veganisten, maar bijvoorbeeld de Riesling uit de Yalumba Y-serie is dat wél. 

Volop keuze

Bij Flesjewijn.com hebben we diverse wijnen die biologisch geproduceerd zijn. Bent u bezig met bewust leven en wilt u ook uw wijnkeuze daarop aanpassen, dan kunnen we u deze wijnen van harte aanbevelen. Heeft u vragen over biologische wijn – of over onze andere wijnen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze wijnspeciaalzaak in Oudenbosch.