Vintage Port

Vintage Port is gemaakt van portwijn uit één specifiek oogstjaar. De goede kwaliteit van kleur, geur en karakter van de port moeten eerst officieel geproefd worden door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) voordat een oogst tot een Vintage portjaar verklaard wordt. Hierna worden de vintage ports maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Volgens de Portugese wet moet een Vintage port gebotteld worden tussen het tweede en derde jaar na de oogst. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op fles kunnen rijpen en een depot/droesem vormen in de fles. Kijk hier voor onze andere Port >>

Vintage Port: ervaar deze mooie port zelf!

Vintage port decanteren

Het bijzondere karakter van vintage port vraagt voorafgaand aan het drinken een zorgvuldige behandeling. Vaak wordt er aangegeven een Vintage Port te decanteren voordat deze geserveerd wordt. Sta er echter wel bij stil dat een gedecanteerde fles sneller al zijn mooie aroma's en smaak zal verliezen, aangezien de wijn bij het overschenken in de decanteerkaraf blootgesteld wordt aan zuurstof.

Vintage port schenken

U kunt ook de vintage port minstens 24 uur voor schenken rechtop zetten en heel voorzichtig uit de fles in het glas schenken. Neem hiervoor 'n wat groter glas dan gebruikelijk bij port. Hierdoor blijven aroma's en smaak optimaal behouden in het glas, zeker als u de port laat walsen.

Houdbaarheid vintage port

Het etiket van de vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. De drinktemperatuur is circa 18 °C. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van vintage port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat vintage port binnen 48 uur na opening gedronken moet worden. 

Bestel vintage port online

De beste vintage port van de toonaangevende porthuizen in Porto vindt u bij Flesjewijn.com. Bestel uw favoriete port eenvoudig online in onze webshop en u kunt er binnen enkele dagen van genieten. Uw bestelling van € 50 of hoger bezorgen we bovendien kosteloos. Ideaal!