Oesters met Thaise dressing

Oesters met Thaise dressing

Oesters, ze moeten natuurlijk vers, gekoeld en opengemaakt zijn. Op zich zijn ze al een delicatesse en hebben niet echt veel nodig... Maar deze bijzondere combinatie is zeker het proberen waard! De basis is natuurlijk de rauwe oester in de schelp en daar overheen gaat een Thaise dressing van fijn gesneden lente-ui, chilipeper, verse koriander met limoensap en sojasaus. Het is wel het lekkerste om de dressing 'n paar uur van de voren te maken zodat alle smaken lekker mengen. Dressing vlak voor het serveren over de oesters heen lepelen.

Voor degene die zich afvragen:

Hoe maak je 'n Oester open?

Stap voor Stap Oesters openmaken

Oetsters open maken is even een handigheidje wat je door moet hebben. Een paar keer oefenen en je hebt het onder de knie. We leggen hier stap voor stap uit hoe je oesters kan openmaken. Het water in de oester maakt deel uit van de lekkernij. Het moet zoveel mogelijk in de oester blijven. Maak de oester daarom open met de bolle kant naar beneden.

Stap 1

Hou de oester stevig vast en steek met een oestermes aan de achterkant (de smalle kant) van de schelp tussen de twee schelphelpen. In het begin gaat dit moeilijk, maar op een gegeven moment gaat de bovenste schelphelft meegeven. Let op: niet gaan wrikken. Dan breekt de schelp en krijgt u hem niet meer open, of gaat hij schilferen en die harde schelpdeeltjes krijgt u later in uw mond.

Stap 2

Als de bovenste schelphelft mee begint te geven verplaatsen we het mes naar het midden van de schelp. Halverwege de bovenste schelphelft zit de plaats waar de oester bevestigd is aan deze schelphelft.

Stap 3

Snij met het oestermes deze bevestiging zo dicht mogelijk bij de schelp door. Op dit moment laat de bovenste schelphelft los.

Stap 4

Blijf er op letten dat u de oester zo goed mogelijk recht houd om te voorkomen dat teveel water verloren gaat. Verwijder de bovenste schelphelft. In principe bent u nu klaar en kunt u de oester serveren. Kijk goed of er kleine schelpresten of onzuiverheden overgebleven zijn en verwijder deze. Serveer de oester zo snel mogelijk.

NB.: Aan de onderkant zit de oester ook vast, aan de onderste schelphelft. Ook deze aanhechting kunt u voor het serveren doorsnijden, om het nuttigen van de oester nog eenvoudiger te maken.


Wijnadvies

Vegan
Twin Islands Sauvignon Blanc
Twin Islands Sauvignon Blanc
Nieuw-Zeeland | Marlborough | Twin Islands Wine
15,95
Salentein Brut Cuvee Exceptionnelle Sparkling
Salentein Brut Cuvee Exceptionnelle Sparkling
Argentinië | Mendoza | Bodegas Salentein
15,95
Vegan
Mar de Frades Albariño Atlántico
Mar de Frades Albariño Atlántico
Spanje | Rias Baixas | Bodegas Ramon Bilbao - Rioja
19,95
Ayala Champagne Brut Nature
Ayala Champagne Brut Nature
Frankrijk | Champagne | Champagne Ayala
55,95

Verkennen