Wijngebied in opkomst: Puglia (Apulië)

Wijngebied in opkomst: Puglia (Apulië)

Wijngebied in opkomst: Puglia (Apulië)

Italië staat bekend om zijn heerlijke wijnen. Niet zo gek, want samen met Frankrijk is het het land met de grootste wijnproductie ter wereld. En wie kent er niet de kwalitatief hoogwaardige wijnen uit Piëmont en Toscane? Ook in bijvoorbeeld Sicilië en Veneto wordt veel wijn gemaakt. Maar wist u dat ook uit de ‘hak’ van de laars van Italië veel wijn komt? Zeker de laatste jaren is het wijngebied Puglia in opkomst.

Ideaal wijnklimaat

Puglia is een relatief langgerekt gebied: het bestrijkt maar liefst 400 kilometer langs de Adriatische kust. Het landschap is gevarieerd, met half vlak land en half heuvels. Echte bergen vind je er niet en het land is dan ook zeer geschikt als landbouwgebied. Veeteelt en visserij zijn er in overvloed, maar er worden ook olijven, granen, amandelen, vijgen en tabak geteeld. En natuurlijk druiven. Hoewel Puglia relatief onbekend is, is het de belangrijkste wijnstreek van het zuiden en samen met Sicilië de grootste wijnproducent, vooral van rode wijnen. De groeiomstandigheden zijn hier namelijk zo gunstig dat opbrengsten van 400 hectoliter wijn per hectare mogelijk zijn.

Kwaliteitswijn

Met zo’n grote wijnopbrengst zou je verwachten dat wijnwinkels vol liggen met wijnen uit deze streek. Hoe komt het dan dat u maar zelden een wijn uit Puglia tegenkomt in de wijnhandel? De reden daarvoor is eigenlijk heel simpel: maar liefst 90 procent van de opbrengst van het gebied wordt verwerkt tot anonieme regionale bulkwijn of tot mostconcentraat. Daarvan wordt vaak vermout gemaakt. Wijnboeren van noordelijker regio’s in Italië gebruiken het concentraat ook, om hun wijnen aan te sterken. De meeste wijn uit deze regio heeft dus decennialang een anoniem bestaan geleid. Daar komt langzaam maar zeker verandering in. De laatste jaren is het gebied sterk in opkomst en neemt het aandeel kwaliteitswijnen toe.

Krachtige wijnen

Gelukkig maar, want de 10% van de wijn die wel als zodanig op de markt komt, is heerlijk. Zelfs bij grote opbrengsten geven de inheemse druivenrassen van Puglia bijzonder krachtige wijnen, vooral Negroamaro en Primitivo. De Negroamaro dankt zijn naam aan een kenmerkende bittersmaak en wordt daarom veel gebruikt in combinatie met andere rassen. De witte wijnen zijn – op een enkele uitzondering na – strogeel en alcoholrijk. Klassiek gemaakte rode wijnen hebben meestal duidelijk rijpe tonen (chocolade, wild, pruimen). Modern gemaakte wijnen zijn stevig en vol van smaak met fruittonen.

Wijn uit Puglia bestellen

Van de totale wijnproductie van Puglia krijgt slechts 5% een DOCG- of DOC-vermelding - DOC  is de gecontroleerde benaming van oorsprong; DOCG is de ‘gegarandeerde’ gecontroleerde benaming van oorsprong. Er worden overigens ook veel wijnen geproduceerd die door de Europese Unie officieel als streekproduct worden gekenmerkt. Wilt u zelf eens ervaren hoe rijk de wijnen uit dit relatief onbekende wijngebied zijn? In onze webshop kunt u diverse wijnen uit Puglia online kopen. Wij raden u deze mooie en betaalbare wijnen van harte aan.