Gegrilde kreeft

Gegrilde kreeft

Gegrilde kreeft

Hou je van kreeft? Dan wil je deze gegrilde kreeft zeker proberen. Lekker met gegilde groene asperge en spinazie. Wij hebben de kreeft gegrild op de barbecue maar dat kan natuurlijk ook in een grillpan. Koken met kreeft lijkt een heel gedoe maar uiteindelijk is het allemaal best te doen en dan is het natuurlijk wel extra genieten!

Kreeft voorbereidingen:

Je koopt de Oosterscheldekreeft (die is echt het lekkerste van smaak) levend. Hierdoor komt er natuurlijk het moment dat je hem moet doden maar dat kan echt heel respectvol en je hoeft hem echt niet levend in een pan met kokend water te gooien.
Zet de kreeft een uur op ijs, hierdoor wordt deze verdoofd. Neem een groot mes en haal dat in de lengte door de kop. Hierna ga je de kreeft direct blancheren.

Kreeft blancheren:

Dit moet je echt altijd doen voor je kreeft gaat grillen. Dit voorkomt een hoop (rauwe) ellende. Vul een ruime pan met water (de kreeft moet kopje onder kunnen) en voeg extra smaakmaker toe zoals knolselderij, tijm, rozemarijn en peperkorrels. Breng het water aan de kook.
Blancheer de kreeft zo’n 3 minuten in het kokende water. Stop de kreeft na het blancheren direct in een bak ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Na het afkoelen de kreeft(en) halveren en maak de poten/scharen los.

Kreeft grillen:

Voor het grillen is het handig dat je een lange houten satéprikker in de lengte door het vlees te pikt. Hierdoor trekken ze niet krom en kan je het vlees makkelijk uit de schaal halen als het gaar is. Smeer de halve kreeft voordat het op de barbecue gaat nog even in met gesmolten boter. Grill de gehalveerde kreeften op matig vuur, om-en-om, 4-6 min. Op deze manier gril je ook de scharen

Serveer gegrilde kreeft:

Veel extra's heeft de kreeft niet nodig. Kreeft heeft al een fantastische smaak van zichzelf die verdiept wordt door het blancheren en krijgt nog wat extra's mee door het grillen. Wij hadden er in dit geval gegrilde groene asperges bij en natuurlijk verse citroenmayonaise.

Wijnadvies voor bij gegrilde kreeft:

Bij de pure smaak van de kreeft gaan wij het liefste voor een mooie klassieke witte wijn. Met een volle en rijpe chardonnay komt de kreeft helemaal tot zijn recht. Heb je voorkeur voor frissere wijn dan is het ook erg lekker om te combineren met sauvigon blanc. Ga je voor een gastronomische wijn-spijs combinatie dan kunnen we de viognier van harte aanbevelen!


Wijnadvies

Vegan
Hornhead White Oaked Reserve Viognier
Frankrijk | Vin Pays d'Oc | Hornhead
8,95
MiP Classic Rosé 2021
MiP Classic Rosé 2023
Frankrijk | Provence | Guillaume & Virginie Philip
15,95
Vegan
Casa Silva Gran Terroir Viognier
Casa Silva Gran Lolol Viognier
Chili | Colchagua Valley | Casa Silva
22,95
Vegan
Bellingham The Bernard Serie Hand Picked Viognier
Bellingham The Bernard Serie Hand Picked Viognier
Zuid Afrika | Coastal Region | Bellingham
19,95

Verkennen