De 10 lekkerste Champagne cocktails

De 10 lekkerste Champagne cocktails

Champagne op zich is natuurlijk al een heerlijke toost maar soms is het wel zo leuk om de gelegenheid nog extra feestelijk te maken met een Champagne cocktail. Hier gebruiken we niet de speciale champagnes als een millésimé, blanc de blancs of rosé Champagne voor maar een mooie toegankelijke Brut Champagne. Er is keuze genoeg van fruitige champagne cocktails, frisse champagne cocktails, stevige champagne cocktails tot exotische champagne cocktails en om het lekker overzichtelijk te houden hebben we hier de 10 lekkerste Champagne cocktails voor je op een rij gezet. De meeste champagne cocktails zijn niet moeilijk om te maken maar vergroten wel de feestvreugde. Moeite met kiezen uit deze lijst met heerlijke Champagne cocktails? Maak er een Champagneparty van en probeer de verschillende recepten!

Nr 1: Kir Royal

De Kir Royal is de klassieker onder de Champagne cocktails en nog steeds enorm populair. Het is ook de eerste cocktail geweest die ik ooit dronk. Het is een heerlijke champagne cocktail voor de feestdagen, zoals Kerst en Oud & Nieuw, maar de liefhebbers drinken een Kir Royal het hele jaar door.

Champagne cocktail Kir Royal

Ingrediënten: Champagne , Crème de Cassis, Frambozen of aalbessen

Hoe maak je een Kir Royal Champagne cocktail?

Zorgt er allereerst voor dat de champagne goed koud is. Schenk 15 ml Crème de Cassis in een champagneglas. Schenk het glas vervolgens vol met de champagne. Garneer met frambozen of een takje met aalbessen. (persoonlijk serveer ik de aalbessen los in het glas, ziet er zo gezellig uit als die door de belletjes van de Champagne ronddraaien)

Nr 2: French 75

Deze klassieker onder de cocktails werd voor het eerst gemaakt in 1915, in de legendarische New York bar in Parijs (later Harry’s New York Bar), een hotspot van de jetset uit de periode van La Belle Epoque. De combinatie van Gin en champagne geeft een geweldige kick en maakt de French 75 cocktail zeker een aanrader. Drink hem zo koud mogelijk!

French 75 champagnecocktail

Ingrediënten: Gin, Champagne brut, citroensap, suikerwater, citroenschil, ijsblokjes

Hoe maak je een French 75 champagnecocktail?

Om deze cocktail te maken heb je een cocktailshaker nodig. Vul deze met ijsblokjes, 6 cl Gin, 3 cl citroensap en 2 à 3 theelepels suikerwater. Shaker afsluiten en gedurende 10 seconden krachtig schudden. Om ervoor te zorgen dat de ijsblokjes niet in je glas komen giet je de cocktail het beste door een barzeef in een champagne flûte. Hierna vul je flûte verder aan met brut champagne. (niet te snel schenken) Met de dungesneden citroenschil garneer je de flûte af.

Nr 3: Scroppino

Scroppino, is ook wel bekend als spoom. Het is een verfrissende champagne cocktail die bij uitgebreide diners tussen de gerechten door geserveerd wordt. Dit om de maaltijd te laten zakken en de smaakpapillen te neutraliseren. Daarnaast kan je een Scroppino cocktail ook perfect als dessert serveren.

Ingrediënten: Citroensorbetijs, champagne, wodka, takje munt

Hoe maak je een  Scroppino champagnecocktail?

Meestal maak je een scroppino voor meerdere personen tegelijk. Hiervoor is het makkelijk om de ingrediënten in een kom samen te voegen. Voor 1 persoon heb je 1 bolletjes citroensorbetijs, 60 ml champagne en 30 ml wodka nodig. Dit mix je eenvoudig met een staafmixer tot een romige massa. Giet het in een champagneglas en garneer af met een takje munt.

Nr 4: Mimosa cocktail

De Mimosa cocktail is ook een van die champagne cocktails die bij velen zeer gelief is. Hij is zeer verfrissend en eenvoudig te maken. Dit is een lekkere champagne cocktail waarmee je je zondagse ontbijt of brunch extra feestelijk maakt.

mimosa Champagne cocktail

Ingrediënten: Champagne, vers sinaasappelsap en optioneel Cointreau

Hoe maak je een Mimosa cocktail?

In principe bestaat de Mimosa uit gelijke delen Champagne en vers sinaasappelsap. Hierdoor is het makkelijk om een karaf te maken die je gezellig op tafel zet.  Wil je deze cocktail wat meer pit geven voeg dan een scheutje Cointreau toe. Een variatie op de klassieke Mimosa cocktail is de Bloody Mimosa. Deze maak je met bloedsinaasappel sap, triple sec en Champagne.

Nr 5: Bellini cocktail

Hou je van perzik dan is de Bellini cocktail echt iets voor jou! Voor het eerst in de jaren 40 gedronken en vernoemd naar de gelijknamige Venetiaanse schilder.  Bellini is een fruitige champagne cocktail.

Bellini Champagne cocktail

Ingrediënten: Perzik (wilde), Champagne, Optioneel: kersen- of frambozensap

Hoe maak je een Bellini cocktail?

Schil, ontpit en pureer de perzik. Voor een fijne structuur kun je de puree door een zeef halen. Giet de puree in een champagne flûte of champagnecoupe. Schenk de champagne er langzaam bij. Roer dit voorzichtig door en laat even bezinken. Om de Bellini cocktail een klein kleurtje te geven, eventueel een druppel kersen- of frambozensap toevoegen. Garneer het glas met een schijfje perzik.

Nr 6: Poinsettia champagne cocktail

Dit is een elegante champagne cocktail met cranberry smaak. Dé perfecte champagne cocktail voor de feestdagen die bij iedereen in de smaak valt!

Poinsettia champagne cocktail

Ingrediënten: Cointreau, cranberrysap, champagne

Hoe maak je een Poinsettia champagne cocktail?

Schenk 5 cl Cointreau in je champagne flûte n vul dit aan met cranberrysap tot het glas 2/3 gevuld is. Vervolgens schenk je de champagne erbij en roer je kort door de cocktail en klaar! In plaats van Cointreau kun je er ook voor kiezen om het cranberrysap van tevoren te mixen met wodka. Garneer af met schijfjes sinaasappel en geniet!

Nr 7: Sparkling Cosmopolitan

Op een succesvolle cocktail worden altijd weer heerlijke variaties gemaakt. Zo ook in dit geval deze sparkling cosmopolitan waarbij de wodka vervangen wordt door champagne.

Sparkling Cosmopolitan champagne cocktail

Ingrediënten: Cointreau of grand marnier, cranberrysap, vers limoensap, suikersiroop, champagne

Hoe maak je een Sparkling Cosmopolitan cocktail?

Ook bij deze cocktail maak je gebruik van een cocktail shaker. Vul deze met ijs, 5 cl Cointreau of grand marnier, 5 cl cranberrysap, vers limoensap en een theelepel suikersiroop. Schud goed door elkaar en giet door een barzeef tot de flûte 2/3 gevuld is. Dit vul je aan met champagne. Je kan de mix ook langer koel houden door er bevroren cranberries in te doen.

Nr 8: Campari Fizz

Een Campari Orange kun je opvrolijken door er champagne aan toe te voegen!

Ingrediënten: Campari, jus d’orange, champagne

Hoe maak je een Campari Fizz?

Om ervoor te zorgen dat de mix van campari en jus d’orange lekker koud is shake je 5 cl campari met 30 cl jus d’orange met ijs in een cocktail shaker. Schenk dit door een barzeef in een flûte en vul aan met champagne. Zo zie je dat het heel makkelijk is om bestaande cocktails om te zetten in een bruisende variant!

Nr 9: Champagne Mojito

Heerlijk deze combi van het verfrissende van een Cubaanse mojito en een klassiek droge champagne.

Ingrediënten:

Champagne Mojito
  • 3 delen champagne, ½ deel rum, 1 partje citroen, 1 eetlepel suikerwater, 2 takjes munt, evt. crushed ice

Hoe maak je een Champagne Mojito?

Knijp de citroen uit in een longdrinkglas. Meng het met suikerwater, de rum en de blaadjes van 1 takje munt. Kneus alles met een muddler. Voeg indien gewenst wat crushed ice toe en top af met champagne. Garneer met een takje munt en limoenschijfje en serveer met een rietje.

Nr 10: Champagne Cocktail

En tot slot, dé klassieke Champagne Cocktail. Deze bestaat al sinds de jaren 50 en blijft populair. Eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.

Ingrediënten: Suikerklontje, cognac, agnostura bitter, champagne

Hoe maak je een Champagne cocktail?

Leg een suikerklontje in je flûte en voeg 5 cl Cognac en 5 cl Agnostura bitters toe. Dit vul je aan met champagne en klaar! Drink je liever een minder zoete cocktail? Voeg dan wat minder suiker toe. Je kan hem ook exotischer maken door een scheut sinaasappellikeur of citroensap toe te voegen.


Wijnadvies

Ayala Brut Majeur Champagne | Flesjewijn.com
Ayala Brut Majeur
Frankrijk | Champagne | Champagne Ayala
43,95
Pol Roger Brut Reserve Champagne
Frankrijk | Champagne | Pol Roger
52,50
Ayala Brut Nature
Ayala Brut Nature
Frankrijk | Champagne | Champagne Ayala
48,95
Bollinger Special Cuvée Brut in giftbox
Bollinger Special Cuvée Brut in giftbox
Frankrijk | Champagne | Champagne Bollinger
59,95

Verkennen