Blauwe druiven soorten

Wil je wat meer weten over de verschillende blauwe druivenrassen? Hier vertellen we je het een en ander over de meest gedronken blauwe druivenrassen en ook over een paar die we zelf heel erg lekker vinden. Spreekt een van de druivensoorten je aan klik dan op de linkjes in de tekst en je komt bij de bijpassende wijnen terecht. Voor het gemak staan de beschreven druivenrassen op alfabetische volgorde.

Cabernet Frank wijnen
De cabernet frank wordt vaak in Bordeaux gebruikt, ter aanvulling op de druivensoorten cabernet sauvignon en merlot. Oorspronkelijk kwam deze druif niet voor in de Bordeaux, maar hij werd bij het herplanten na de Philloxera-invasie ingebracht, meestal ter vervanging van de carmenèredruif.

Zuivere Cabernet Frank wijnen
De zuiverste cabernet frank wijnen kom uit de Loire, met name uit Bourgeuil, Chinon en Saumur-Champigny, waar deze druif een soms verbluffend hoge kwaliteit bereikt. Ten opzichte van de cabernet sauvignon wijnen zijn de wijnen van cabernet franc lichter van kleur, fruitig en beschikken over minder taninne en decente kruidenaroma's. Naast enkele onversneden cabernet frankwijnen wordt het druivenras ook in de nieuwe wereld vooral voor het versnijden met cabernet sauvignon gecultiveerd.

Herkenbare Cabernet Frank aroma's

Zwarte bessen, aardbeien, frambozen, groene paprika, potloodslijpsel, floraal (viooltjes), aards, nat gras, aarde, kreupelhout, toast, cedar, koffie en chocolade.

Cabernet Sauvignon wijnen
De cabernet sauvignon is een tanninerijke donkerblauwe druif met veel aromatisch sap en is uitermate geschikt voor vatlagering. Hij werd oorspronkelijk gebruikt in de Franse Médoc, Graves en Bordeaux, tegenwoordig ook in onder meer Californië, Chili, Australië enz. (eigenlijk bijna overal)

Cabernet sauvignon meest populaire blauwe druif in de wereld

Cabernet sauvignon wordt bij het maken van topwijnen gezien als een van de belangrijkste druiven. Het is een druif die laat rijpt en vrij kleine druiven heeft met een dikke, bijna zwarte schil. In noordelijke streken zijn er soms problemen met het rijpen van de druiven.

Herkenbare aroma's Cabernet Sauvigon

Bij het proeven van een cabernet sauvignon ontdekt met vaak zwarte bessen (cassis),bramen, zwarte kersen, pruimen, cederhout, tabak, munt, peper, groene paprika en pure chocolade.

Grenache wijnen: Grenache druif oorspronkelijk uit Spanje
Grenache is de op een na meest verbouwde druivensoort ter wereld en heeft zijn oorsprong in Spanje (Garnacha). De druif loopt vroeg uit en kan in gebieden met een relatief lange groeicyclus een krachtig suikergehalte bereiken. De druif heeft een dunne schil en is daarom bijzonder geschik om rosé wijnen te maken. De rode wijnen zijn lichter van kleur dan andere rode wijnsoorten. Voor al in het Franse Rhônedal brengt deze soort geconcentreerde, volle en kruidige rode wijnen voort. In Australië was grenache nog tot halverwege de jaren zestig de meest verbouwde druivenvariëteit, maar werd inmiddels door shiraz en cabernet Sauvignon ingehaald. Als grenache blanc worde de druif bijna uitsluidend voor het versnijden gebruikt.

Herkenbare aroma's van de Grenache wijnen

Grenache wijnen zijn meestal stevig en sterk, maar ze blijven ook fruitig en soepel. Ze zijn voornamelijk te herkennen aan de combinatie van pepertjes, kruiden en fruit (meestal bramen). Aroma's: bramen, peper, specerijen, kersen, sappig fruit, frambozen, bessen.

Malbec wijnen
Ooit was de malbec (ookwel cot genoemd) wijdverspreid n de Bordeaux, totdat hij afgelost werd door de merlot.

Malbec levert de beroemde zwarte wijnen

Malbec komt nu vooral in de Cahors voor, waar hij de beroemde "zwarte wijnen" oplevert hij wordt daar ook auxerrois genoemd. Deze donkere taninnerijke druiven variëteit kan bij een gematigde opbrengst karaktervolle rode wijnen opleveren die goed lang kunnen rijpen. Dat geldt ook voor de malbec uit Argentinië, waar hij wijdverspreid is en de laatste tijd een interessante kwaliteit oplevert. In Chili dient hij vooralsnog voor het versnijden, net als in de vele appellations van Zuid-west Frankrijk.

Herkenbare malbec aroma's

Pruimen, zwarte bessen, rode bessen, frambozen viooltjes, tabak, chocolade, houttonen, vanille

Merlot wijnen
De merlot is een internationaal druivenras dat in geur en smaak vooral te herkennen is aan kersen, bessen en pruimen.

Merlot in combinatie met...

Merlot is ook bekend van de Bordeauxstreek, met name Saint-Emilion en Pomerol. De merlot komt ook voor in diverse Baklanlanden, Italië, Chili, Californië en Australië. De merlot is wat zachter ronden en vooral minder tanninerijk dan de cabernet sauvignon. De druiven worden vaak met elkaar gecombineerd om hun wederzijndse eigenschappen aan te vullen. In geur en smaak herkent u een goede merlot aan rode vruchtjes (meestal kersen soms rode bessen). In de Côtes de Gascogne wordt de merlot gebruikt voor rode en rosé wijn.

Herkenbare Merlot aroma's

Allerlei besachtige aroma's, kersen, aardbeien, pruimen, laurier, drop, dierlijke geuren (leer, muskus), kreupelhout, cedar, vanille, toast, koffie, karamel, tabak, sigaren.

Pedro Ximenez
Pedro Ximenez sherry wordt gemaakt van de gelijknamige, zongedroogde druif en is een donkerbruin gekleurde sherry. Pedro Xinenez (vaak PX genoemd) ruikt en smaakt naar cacao, chocolade, rozijnen en gebrande koffie. Smaakt uitstekend met desserts waarin mokka of chocolade is verwerkt. Ook heerlijk bij pittige schimmelkaas met wat noten-vijgenbrood!

Pinot Noir wijnen
Pinot noir behoort tot de oudste geculiveerde wijnstokken van de mensheid, hoewel hij zowel aan standplaats als vinificatie hoge eisen stelt. Toch is deze druif, die oorspronkelijk uit de Bourgogone stamt, in bijna alle wijnstreken ter wereld thuis. De pinot noir heeft een voorkeur voor een gematigd klimaat en gedijt in warmere wijnstreken dan ook niet zo goed.

Beroemste pinot noir komt uit Bourgogne

De beroemste pinot noir wijnen komen uit de Bourgogne en dragen namen an Chamberting, Musigny, Pommard en Volnay. De wijnen hebben een diep rode kleur, herinneren in het bouquet aan bramen en beschikken over een fruitig zuur. De pinot noir is bij uitstek de druif voor de bougognewijnen, maar wordt ook gebruikt voor de rode Sancerre en de Elzasser Pinot Noir. Goede resultaten worden ook geboekt in Italië, Zuid-Amerika en Californië. Wijnen van de pinot noir zijn over het algemeen eerder elegant en gul dan zwaar. Ze zijn te herkennen aan een aardse ondertoon, iets tussen stallucht en mest... Na de eerste schrik ontdekt u in een goed glas pinot noir veel fruit, voornamelijk rode bessen, (bos)aardbeien en soms kersen.

Herkenbare Pinot Noir aroma's

Aardbeien, kersen, frambozen, pruimen, zwarte bessen, veenbessen, bloemen, vers gemaaid onkruid, herfstbos, wild, stal- en boerderijgeuren.

Sangiovese wijnen
In verschillende varianten (brunello, prugnolo gentile en morellino) is de sangiovese de meest verbouwde blauwe druivenvariëteit van Italië en vormt voor veel fijne toscaanse rode wijnen de basis. Er bestaan veel verschillende subvariëten en klonen van de sangiovese, waardoor er veel wijntypes bestaan. De druif bezit relatief weinig kleur. Kenmerkend is een behoorlijk zuurgehalte en een dieprode kleur.

Sangiovese is de sleutel tot de top toscaanse wijn

Sangiovese is ook als enige druivensoort toegestaan voor de productie van de beroemde brunello di Montalcino en vormt de basis voor chianti, vino nobile di Montepulciano en een groot deel van de toscaanse wijnen. De wijnen hebben de tijd nodig om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen. De intensieve robijnrode, meestal droge wijnen hebben een typisch viooltjesbouquet met een enigszins bittere afdronk. Goede wijnen van de sangiovese zijn taninnerijk, krachtig en vrij vol van smaak.

Herkenbare aroma's Sangiovese wijn

Kersen, bloemen (viooltjes), bittertje, kruiden, specerijen, bosgeuren, animale aroma's (bont, leer), houtaroma's vanille, tabak, chocolade, koffie, toast.

Syrah (Shiraz) wijnen
Rode Syrahwijnen zijn diep van kleur en zeer krachtig. Ze bezitten ene volle, machtige smaak die om enkele jaren flesrijping vraagt. Een goede syrah is vaak gemakkelijk te herkennen aan de typische kruidige, peperige geur en smaak, de zonrijpe vruchten en de bijna dierlijke ondertonen.

Syrah brengt karakter in Rhône wijnen

De syrah is de enige toegestane druif voor de noordelijke wijnen uit de Rhônestreek, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Côte Rôtie en Cornas. Daarnaast is syrah ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de karakteristieken van de zuidelijke Rhônewijnen zoals Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Tegenwoordig komen er syrahwijnen (of op z'n engels: Shiraz) voor in Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. In Australië is de druif onde de naam shiraz sinds decennia de meest verbouwde blauwe-druivensoort van het land. Vooral de wijnen uit de Barossa Valley gelden als uitstekende wijnen. Deze wijnen zijn diep rood van kleur, zeer taninnerijk en hebben een interessante aromamengeling van viooltjes, tabak truffel en drop.

Herkenbare syrah aroma's

Bramen, aardbeien, framboos, zwarte bessen, bosbessen, pruimen, zwarte peper, kruidnagel, leer, gerookt spek, rubber, teer, viooltjes, rozen, houtaroma's, chocolade, toast, cedar, vanille, koffie.

Tempranillo wijnen
De tempranillodruif, de belangrijkste Spaanse druif, wordt voral in de Rioja Alta en in de Rioja Alvesa verbouwd. De druif bevat een dikke schil die hem beschermd tegen rotting als gevolg van vocht. De hiervan afkomstige wijnen zijn uitstekend geschikt voor vatlagering. De tempranillodruif wordt in de Rioja gemend om zijn relatief lage zuurgraad en alcoholpercentage wat aan te vullen.

Tempranillo wijnen hebben fruitig bouquet

De tempranillo wijnen hebben een fruitig bouquet met een geur van frambozen, zijn meestal relatief zuurarm en licht. Daarom wordt tempranillo vaak met andere, sapigere en geurigere druivensoorten versneden. In de Rioja zijn dat vooral garnacha, mazuelo, graciano en viura. Hoewel hij vaak versneden wordt, kan tempranillo in zijn eenje tot verrassende resultaten leiden, zoals in Navarra. Jonge wijnen van tempranillo, zonder vatopvoeding, zijn licht, fruitig (aardbeien, pruimen) en snel drinkbaar. Na enige tijd houtrijping krijgen ze en typerende kruidige smaak, met ondertonen van vanille en tabak, een vleugjes gedroogde pruimedanten of "grootmoeders jam".

Herkenbare tempranillo aroma's

Bessen, aardbeien, pruimen, drop, kruiden, chocolade, Meestal verweven met houtaroma's en vanille.