Wat is het verschil tussen shiraz en syrah? Lees het hier...

Wat is het verschil tussen shiraz en syrah?

Shiraz, ook bekend als Syrah, is een van de meest populaire rode druivensoorten ter wereld. De druif is inheems in het Rhônedal in Frankrijk, maar is over de hele wereld geteeld, en vooral in Australië, waar het bekend staat als Shiraz en de meest aangeplante druif is.

Shiraz wijn heeft meestal een diepe donkere kleur en een volle body. Het staat bekend om zijn krachtige smaken van donker fruit zoals zwarte bessen, pruimen en kersen, vaak vergezeld van tonen van zwarte peper, chocolade, zoete specerijen en soms zelfs tabak of rokerige tonen.

Verschillende Shiraz stijlen

Shiraz en Syrah zijn in feite dezelfde druivensoort, maar ze worden op verschillende manieren gebruikt op basis van de regio waar ze worden geteeld en de stijl van wijn die ze produceren. Syrah is de naam die traditioneel wordt gebruikt in Frankrijk, met name in de Rhône-regio waar de druif vandaan komt. Franse Syrah wijnen hebben meestal een volle body met donkere fruitsmaken en peperachtige tonen. Ze zijn ook bekend om hun hoge zuurgraad en stevige tannines. Aan de andere kant wordt de term Shiraz vaker gebruikt in landen zoals Australië en Zuid-Afrika. Deze stijl van wijn wordt vaak gekenmerkt door meer rijpe en jamachtige fruitsmaken, vaak met tonen van chocolade en zoete specerijen.

Dus hoewel ze van dezelfde druif gemaakt zijn, kan de stijl van de wijn – en dus de ervaring van het drinken ervan – aanzienlijk variëren afhankelijk van waar hij is gemaakt en de tradities van die regio. Het is echter belangrijk om op te merken dat wijnmakers over de hele wereld beide termen gebruiken, ongeacht hun locatie, en het is niet ongewoon om wijnen uit Californië, Chili of andere wijnregio's te zien die worden aangeduid als zowel Syrah als Shiraz. Dus uiteindelijk hangt het af van de stijl die de wijnmaker wil uitdrukken.

Wat eet je bij Shiraz wijn?

Als het gaat om wijn-spijs combinaties, kan Shiraz goed passen bij een breed scala aan gerechten vanwege zijn volle body en intense smaakprofiel. Hier zijn enkele suggesties:

  • Rood vlees: De krachtige smaken in Shiraz combineren uitstekend met rood vlees zoals rundvlees, lam en wild. Gerechten zoals een stevige biefstuk, lamsschouder of wildstoofpot kunnen goed samengaan met Shiraz.
  • Geroosterde groenten: De rijke, hartige smaken van geroosterde groenten, zoals aubergine of pompoen, kunnen de fruitige en kruidige tonen in Shiraz complimenteren.
  • Pittige gerechten: De volle body en kruidige tonen van Shiraz kunnen goed passen bij pittige gerechten, zoals Indiase curry's of Mexicaanse chili.
  • Harde kazen: Sterke, rijpe kazen zoals cheddar of gouda kunnen de intense smaken van Shiraz goed aan.
  • Chocolade: Een bijzondere combinatie kan zijn met donkere chocolade, de rijke bitterzoete smaak van de chocolade kan een leuke tegenhanger zijn voor de fruitige en kruidige smaken van Shiraz.

Zoals bij elke wijn-spijs combinatie, is het belangrijkste om je persoonlijke smaak te volgen. Het beste advies is om te experimenteren en te ontdekken wat je zelf het lekkerst vindt. Mocht je zoekende zijn naar een syrah wijn-spijs combinatie helpen we je natuurlijk graag!