Tannine: hoe zit ’t eigenlijk?

Tannine: hoe zit ’t eigenlijk?

Tannine: hoe zit ’t eigenlijk?

Iedereen die zich een beetje in wijn gaat verdiepen, komt vroeg of laat de term ‘tannine’ tegen. Wat is dat precies? Wat doet het met de smaak van de wijn? En in welke wijnen vindt u veel, of juist weinig tannine terug?

Tannine is zit vooral in de steeltjes, pitten en de schillen van de druiven waarvan de wijn gemaakt wordt. Omdat deze bij rode wijn meegisten, vindt u in rode wijn aanzienlijk meer tannine dan in witte wijn – maar dat wil niet zeggen dat in witte wijn helemaal geen tannine zit. Over het algemeen geldt: hoe jonger de (rode) wijn, hoe meer tannine er nog in zit.

Smaak tannine

Tannine geeft aan jonge wijn een wat wrange smaak, die de mond wat droog maakt. De smaak is heel herkenbaar: bijt maar eens een druivenpit kapot, dan proeft u ’t meteen. Tannine is onmisbaar voor de houdbaarheid van wijn, want het heeft conserverende eigenschappen. Wel is het zo dat, naarmate de wijn langer rijpt, de smaak van de tannine wat zachter wordt. Houtlagering speelt daarbij ook een rol: eikenhout geeft tannine af aan de wijn. Daarom heeft bijvoorbeeld een Spaanse gran reserva die minimaal 5 jaar rijpt, meer tannine dan een wijn die slechts zes maanden in het vat gerijpt is.

Rijping tannine

Tannine maakt de wijn dus langer houdbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat een wijn geleidelijker rijpt. Daardoor ontwikkelen de geur en de smaak zich niet te snel, maar juist wat subtieler. Hoe langer de wijnschillen mee gisten, hoe meer tannine er in de wijn komt – en hoe donkerder de kleur. De afdronk wordt hiermee ook langer.

Tannine in combinatie met gerechten

Houdt u wel van de smaak van tannine? Drink tanninerijke wijn dan zeker bij gerechten met een zoete smaak, of een gerecht waarin de smaak umami zit. Deze brengen niet alleen de smaak van de tannine, maar ook de zuren in de wijn meer naar de voorgrond. Een gerecht dat zout of bitter is, maskeert juist de tannine van de wijn.

Welke wijn past bij mij?

Of u van tannine houdt, is een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen houden meer van een zachte wijn. Gelukkig heeft Flesjewijn.com voor iedereen de juiste wijn. Wij kunnen u voorzien van een persoonlijk advies, maar met deze wijnen voor verschillende smaken kan het sowieso niet misgaan:

Zachte tanninewijnen:

Rijpe tanninewijnen, stroef en aangenaam:

Ontwikkelde, stevige tanninewijnen, twee jaar of meer gerijpt: