Kurk, schroefdop, bag-in-box

Kurk, schroefdop, bag-in-box

Kurk, schroefdop, bag-in-box

Heeft u ook nog steeds een kurkentrekker in uw standaard vakantie-uitrusting zitten? Zodat u die wijn die u zojuist bij dat leuke chateau heeft gekocht, diezelfde avond nog kunt proeven? Tegenwoordig is dat steeds minder vaak nodig. Schroefdoppen en zelfs bag-in-box zijn volledig ingeburgerd. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bag-in-box

Het ziet er een beetje vreemd uit, zo’n kartonnen doos met een kraantje eraan. U heeft zich vast wel eens afgevraagd of dat nou eigenlijk wel lekker is, wijn uit een zak. Het verrassende antwoord is: ja, dat smaakt prima – zolang het uiteraard maar wijn van goede kwaliteit is en de wijn op de juiste manier wordt bewaard. De wijn in de doos wordt er niet lekkerder op wanneer hij in de volle zon wordt gezet, maar dat geldt evengoed voor wijn uit flessen. Een bag-in-box heeft bovendien het voordeel dat de wijn vacuüm verpakt zit in de zak en dat, dankzij het tapkraantje, ook blijft. Daardoor kunt u deze wijn iets langer bewaren dan een geopende fles. Handig, aangezien de inhoud van een bag-in-box meestal drie liter is. Handig om mee te nemen op vakantie en bij de barbecue dus. Ook bij ons vindt u een rode wijn die als bag-in-box verkrijgbaar is: de Edicion Limitada Crianza van het Spaanse wijnhuis Principe de Viana. 

Schroefdop

Anders dan u misschien zou denken heeft een schroefdop geen invloed op de smaak van de wijn. Sterker nog, het is in sommige gevallen zelfs beter, want u loopt het niet risico dat de wijn in aanraking komt met bacteriën die in kurk kunnen zitten en die de kwaliteit van de wijn kunnen aantasten. Dat gebeurt niet vaak, maar áls het gebeurt is het zonde. Een schroefdop is erg handig, maar het doet wel een beetje afbreuk aan de beleving wanneer een ober in een restaurant uw fles aan tafel komt openen en er geen ritueel met kurkentrekkers aan te pas komt. 

Kurk

Alle schroefdoppen ten spijt, de ouderwetse kurk zal nooit helemaal verdwijnen. Zeker bij echte bewaarwijnen uit het wat luxere segment zult u nooit een schroefdop aantreffen. Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van de wijn. Om goed tot rijping te kopen, moet wijn namelijk luchtdicht verpakt zijn en met een schroefdop is die garantie er niet langdurig. Daarom zullen kurken, zeker bij wijnen die u thuis langer bewaart, nooit verdwijnen.

Port

Een verhaal apart zijn de portkurken. Het is u vast wel eens opgevallen dat sommige flessen port zijn afgesloten met een halve kurk met een plastic ‘schijf’ erop zodat u de fles met de hand kunt openen, terwijl andere flessen weer zijn gesloten met een ‘standaard’ wijnkurk. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de port. Port met een halve kurk ontwikkelt zich in de fles niet meer en is na opening vrij lang drinkbaar, tot wel een paar weken lang. Port met een wijnkurk ontwikkelt zich nog in de fles en kan dus best een paar jaar blijven liggen. Na opening blijft deze (vintage) port slechts een paar dagen goed. 

Bewaar Tip!

Koopt u een wijn die u langere tijd wilt laten liggen, alvorens hem te drinken? Kies dan voor een groter formaat, bijvoorbeeld een magnum (1.5 ltr). De wijn rijpt langzamer op een grotere fles en ontwikkelt zich over het algemeen beter. Veel wijnliefhebbers kiezen daarom bij topwijnen bij voorkeur voor een magnum. Het kost een paar extra jaren geduld, maar dat wordt uiteindelijk wel beloond!