Wijn bewaren? Dit wil je weten als Wijnliefhebber

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Dit wil je weten als Wijnliefhebber

Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of iemand die gewoon geniet van een goed glas bij het eten, de kans is groot dat je je wel eens hebt afgevraagd: "Hoe lang kan ik deze wijn open fles wijn eigenlijk bewaren?" of “Hoe lang kan die ongeopende fles wijn in mijn wijnrek blijven liggen?” We hebben antwoorden op die vragen, lees gauw verder en met een paar minuten weet je alles over het bewaren van wijn!

Verschillende soorten wijn: hun bewaartijd en bewaarpotentieel

Eerst en vooral, de bewaartijd van een open fles wijn en bewaarpotentieel van een gesloten fles wijn van wijn kan sterk variëren, afhankelijk van het type wijn en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd.

  • Rode Wijn: De meeste rode wijnen kunnen tussen de 1 en 5 jaar bewaard worden. Hoogwaardige rode wijnen met veel tannines, zoals een Bordeaux of Barolo, kunnen echter veel langer bewaard worden, soms wel enkele decennia.
  • Witte Wijn: Lichte jonge witte wijnen zijn over het algemeen minder lang houdbaar dan jonge rode wijnen. De meeste witte wijnen worden aanbevolen om binnen 1 tot 3 jaar te drinken, maar rijkere witte wijnen, met houtrijping, kunnen zeker tot 5 jaar bewaard worden.
  • Rosé: Rosé wijnen zijn meestal het best wanneer ze jong en fris zijn, ze kunnen dan ook het best binnen 1 tot 2 jaar na de oogst worden gedronken.
  • Houtgelagerde Wijn: Wijn die in houten vaten is gerijpt, heeft vaak een langere houdbaarheid. De interactie met het hout kan de structuur en complexiteit van de wijn verbeteren, waardoor het langer kan worden bewaard.

Geopend vs Ongeopend, Schroefdop vs Kurk

Zodra een fles wijn is geopend, verandert de bewaartijd drastisch. De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma’s beter behouden. (laat een open fles rode wijn alsjeblieft niet op het aanrecht in de keuken staan, hier is het meestal veel te warm en is het mooie er snel vanaf waardoor hij veelal in de gootsteen gaat. Roséwijnen wijnen hebben een iets kortere houdbaarheid na opening, meestal 1 tot 3 dagen.

Wat betreft het verschil tussen schroefdoppen en kurk, er is een algemene misvatting dat wijnen met schroefdoppen niet bedoeld zijn om te bewaren. Echter, moderne schroefdoppen zijn zeer effectief in het voorkomen van oxidatie en kunnen de wijn net zo goed, zo niet beter, bewaren dan kurk.

Tips voor het bewaren van wijn

  • Bewaar wijn op een koele, donkere plaats: Wijn moet idealiter worden bewaard bij een constante temperatuur van ongeveer 12-15°C. Ook licht kan de kwaliteit van de wijn aantasten, dus vermijd plaatsen met direct zonlicht. Een kelder of klimaatkast is voor het bewaren van wijn natuurlijk ideaal maar heb je die niet dan zijn de koelen plekken in huis als een gangkast of kruipruimte natuurlijk ook heel geschikt.
  • Horizontaal bewaren: Flessen met een kurk moeten horizontaal worden bewaard om de kurk vochtig te houden en te voorkomen dat hij uitdroogt, wat kan leiden tot oxidatie.
  • Trillingen vermijden: Trillingen kunnen de wijn verstoren en versnellen het verouderingsproces. Probeer daarom een plaats te vinden waar de wijn rustig kan liggen.
  • De juiste luchtvochtigheid: Voor langdurige opslag is een luchtvochtigheid van ongeveer 70% ideaal. Dit helpt om de kurk in optimale conditie te houden.

Bij het goed bewaren van wijn komt best wat kijken en hiervoor hebben we een handige tabel samengesteld om je een beter idee te geven van de bewaartijd van verschillende soorten wijn.

Smaakprofiel

Bewaartijd geopende fles

Bewaarpotentieel (gesloten fles)

Witte wijn

Fris, knapperig, fruitig

3-4 dagen (lichte jonge wijnen)

1-2 jaar

Aromatisch en rijk

5-6 dagen (volle wijnen)

3-5 jaar

 

Zoet

5-6 dagen

5-10 jaar

Rode wijn

Licht en fruitig

3-4 dagen (lichte jonge wijnen)

1-3 jaar

Medium body en soepel

Tot 5 dagen

5-7 jaar

Stevig en krachtig

5-7 dagen

10+ jaar

Rosé wijn

Droog, fris en fruitig

3-5 dagen

1-2 jaar

Met deze tips en kennis in je achterhoofd, ben je goed voorbereid om het meeste uit je wijn te halen. Proost, en geniet van je volgende glas!