Hoe bewaar ik mijn wijn?

Hoe bewaar ik mijn wijn?

Hoe bewaar ik mijn wijn?

De één legt zijn favoriete wijn gewoon in de kelder, de ander heeft een volledig gecontroleerde klimaatkast. Wat zijn de do’s en don’ts als het aankomt op het bewaren van wijn? En hoe houdt u een geopende fles wijn langer goed? 

Koel en donker

Een klimaatkast is een investering, die zeker kan lonen wanneer u een verzamelaar bent van bijzondere wijnen of vintage port die op verschillende temperaturen bewaard moeten worden. Zeker wanneer u in huis geen plaats heeft waar u de wijn koel en donker kunt bewaren, kan een klimaatkast een goede aankoop zijn. Heeft u zo’n plaats wel, dan voldoet dat in de meeste gevallen ook. Zorg er wel voor dat u uw wijn liggend bewaart. Of u dat nu doet in een speciaal voor dat doel aangeschaft wijnrek of een plank die u zelf aan de muur timmert, maakt geen verschil. 

Wijn lang bewaren

Rode en witte wijn bewaart u allebei koel, donker en liggend – maar hoe lang u de wijn bewaart hangt uiteraard wel van de wijnsoort af. Een witte wijn zult u niet snel vijf jaar neerleggen om daarna pas op te drinken, maar met rode wijnen of bepaalde soorten champagnes ontwikkelt de smaak zich in de loop der jaren nog verder in de fles. 

Wijn bewaren na opening

Na het openen is het devies eigenlijk: zo snel mogelijk opdrinken! Liefst nog dezelfde dag en anders de volgende dag. Met een hulpmiddel als een Vacu Vin kunt u wijn wel iets langer bewaren, ongeveer vijf dagen. Het doet wel enige afbreuk aan de kwaliteit van de wijn. Wanneer u de geopende wijn in de koelkast zet, blijft deze langer goed – dat geldt óók voor rode wijn! Haal rode wijn natuurlijk wel enige tijd voor het serveren uit de koelkast om hem weer op de gewenste temperatuur te krijgen. 

Advies over wijn bewaren

Heeft u een bijzondere fles wijn op het oog en wilt u weten wanneer deze perfect op smaak zal zijn? Bij Flesjewijn.com kunnen we u precies vertellen wanneer u uw bijzondere wijn het best kunt drinken. Stel uw vraag via mail of kom langs in onze winkel in Oudenbosch.