Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn? Je leest het hier bij Flesjewijn.com

Calorieën in wijn

Glas wijn, fruitsalade of frikandel speciaal?:
De calorieënvergelijking die je nog niet wist!

Als wijnliefhebber wil je soms gewoon van een glas genieten zonder na te denken over die kleine details, zoals... calorieën. Toch? Maar laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens die ene vraag gehad - hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in mijn wijn? En hoe verhoudt dit zich tot mijn andere guilty pleasures, zoals een frikandel speciaal? In deze blog gaan we ons 'glas' vullen met wat wijn-wijsheid!

Wijn calorieën

Laat ik beginnen met te zeggen dat wijn, net als alle andere dingen in het leven, met mate het beste is. En ja, het zit boordevol fruit - nou ja, druiven om precies te zijn. Maar, net zoals je niet meteen een kilo afvalt door enkel een salade te eten, ga je ook niet instant aankomen door één glas wijn. Dus, hoeveel calorieën bevat een glas wijn? Gemiddeld genomen bevat een glas wijn van 150 ml ongeveer 98 tot 135 calorieën. Dat is vergelijkbaar met een kleine appel, zonder de voordelen van de vezels natuurlijk. In vergelijking met een vette hap heeft een HALVE frikandel speciaal ongeveer even veel calorieën als een glas wijn. (en nu eerlijk zijn, wie eet er nou een halve frikandel speciaal?)

Calorieën in rode en witte wijn:
De vergelijking

De grote vraag die bij de meeste wijnliefhebbers speelt, is echter: welke wijn heeft de meeste calorieën, rood of wit? Om precies te zijn, droge witte wijn bevat doorgaans minder calorieën dan rode wijn, waardoor de vraag "Zitten er meer calorieën in witte of rode wijn?" in het voordeel van witte wijn uitvalt. Bijvoorbeeld, de calorieën in een glas droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc liggen rond de 100, terwijl een glas rode wijn meestal ongeveer 125 calorieën bevat. Het calorieën verschil tussen rode en witte wijn kan je vergelijken met een handje druiven of een hap frikandel speciaal. Deze getallen zijn echter niet absoluut en variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het alcohol- en suikergehalte van de wijn.

Wijn met weinig calorieën

Maar als je op zoek bent naar de wijn met de minste calorieën, zou je kunnen overwegen om een mousserende wijn, zoals champagne, te proberen. Een glas droge champagne bevat ongeveer 90 calorieën, dat is vergelijkbaar met een kop aardbeien. En hoe zit het met de gewichtstoename? Nou, het drinken van een hele fles wijn zal je niet meteen kilo's laten aankomen, maar het draagt wel bij aan je totale calorie-inname. Als je een balans weet te vinden tussen inname en verbranding, hoeft die fles wijn je niet 'zwaarder' te maken. Nu, bij het nadenken over wijn en calorieën, overweeg dan dit: zou je liever een fruitsalade, frikandel speciaal eten of je glas heffen met je favoriete wijn? Wij kiezen voor een gebalanceerd leven met ruimte voor allemaal. Want, zoals het oude gezegde luidt, "het leven is te kort om slechte wijn te drinken" en soms moet je "water bij de wijn doen". Proost op jou en je volgende glas wijn, fruitsalade of frikandel speciaal!