Met Hosin gelakt buikspek

Met Hosin gelakt buikspek

Met Hoisin gelakt buikspek is een recept wat wel aardig wat tijd vraagt maar het is zeker de moeite waard. In dit geval met noedels, wortel, 'zwarte' bonen en een frisse komkommer salade. Heerlijk mals vlees en vol van smaak. Probeer het thuis zelf en helemaal compleet met een van onze wijnen uit het wijnadvies.

Gelakt buikspek recept

Ingrediënten:

  • Gelakt buikspek (6 personen): 800 gram buikspek, 45 gram kleurzout (of gewoon keukenzout), 1,5 lt water, 1 blad laurier, 5 steranijs, 25 korianderbolletjes, schil van 1 sinaasappel (zonder witte deel), 1 pot hoisin saus (400 gr), 1 el sambal, 100 ml ketjap manis, 100 ml sinaasappelsap
  • Noedels: 1 pak noedels, 2 el verse koriander, fijngesneden, 2 el kerrieolie (meng 2 el zonnebloemolie met 2 tl kerrie)
  • Wortel: 1 bosje bospeen, 1 el chilisaus, mespunt kerrie, verse gember, 1 ui, olijfolie
  • ‘Zwarte’ bonen: 250 gram slabonen, 1 el gehakte pinda’s, 1 pot Black bean garlic sauce (Lee Kum Kee)
  • Komkommersalade: 1 komkommer, 1 tl sjalot, fijngesnipperd, 2 el olijfolie, 1 el azijn, mespunt poedersuiker, peper en zout

Buikspek bereiden:

Maak een pekelbad door het water te verwarmen en voeg dan zout, laurier, koriander, steranijs en schil toe. Laat afkoelen en leg hierin het buikspek . Laat het twee dagen, afgedekt in de koelkast staan. Haal het spek uit de pekel, spoel af en dep het droog. Leg op een ovenschaal met een stukje bakpapier. Laat het spek vervolgens 12 uur garen in een oven op 70 graden.

Meng de hoisin saus met de sambal, de ketjap en het sinaasappelsap. Zet deze lak klaar met een kwast er bij om op het buikspek te kunnen strijken.

Bak de vetkant van het buikspek rustig  in een koekenpan mooi bruin. Omdraaien en andere kant ook even bakken. Leg het buikspek op een ovenplateau en smeer in met de lak. Schuif in een oven van 160 graden. Lak het spek om de 4 minuten tot er een mooie laag ontstaan is. Snijd het vlees en serveer.

Noedels:

Kook de noedels. Meng met de koriander en de kerrieolie en doe het geheel over in een schaal

Wortels:

Schil de bospeen, snijd in plakjes en blancheer. Snipper de ui en fruit aan in wat olie. Voeg de kerrie toe en vervolgens de geblancheerde worteltjes. Verwarm het geheel en breng op smaak met de chilisaus en vers geraspte gember naar smaak.

'Zwarte bonen':

Maak bonen schoon en kook ze gaar. Giet ze af en breng op smaak met de bonensaus. Strooi er dan de gehakte pinda’s over.

Komkommersalade:

Met Hoisin gelakt buikspek receptSchil de komkommer en snijd in dunne plakjes. Meng de andere ingrediënten tot een licht zurige dressing. Meng komkommer en dressing en laat een uurtje staan voor het op te dienen.

Bron EdsKitchen


Wijnadvies

Laurent Miquel Pere & Fils Chardonnay Viognier
Laurent Miquel Pere & Fils Chardonnay Viognier
Frankrijk | Languedoc Roussillon | Laurent Miquel
8,75
Bio Vegan
Yalumba Y Viognier
Australië | South Australia | Yalumba Winery
10,95
Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling Trocken
Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling Trocken
Duitsland | Moezel | Markus Molitor
15,95

Verkennen