Hoe garnalen of gamba's marineren?

woensdag 04-07-2018

Bij onverwachte eters ben ik altijd blij met een zak gamba's in de vriezer. Terwijl ze ontdooien even op zoek naar een lekkere marinde waarmee ze lekker op smaak komen. Deze keer moest ik wel wat improviseren aangezien er geen gelegenheid meer was om boodschappen te doen. Uiteindelijk kwam ik op de site van culi.nl onderstaande garnalen informatie en marinades tegen.

Wat voor soort garnalen?

Allereerst: welke soort garnalen gebruik je? Hollandse garnaaltjes zijn veel te klein, en passen beter in een salade of garnalencocktail.

Liever gebruik je wat grotere exemplaren, bijvoorbeeld jumbo-garnalen, ook wel reuzen-garnalen genoemd. Of ga voor de tijgergarnaal, ook wel gamba genoemd. Niet te verwarren met een scampo (‘scampi’ is het meervoud), dat zijn kreeftachtigen (net als langoustines), terwijl gamba’s garnalen zijn. Wij gebruiken eigenlijk altijd de zogenaamde cocktailgarnalen, die een prima formaat hapje vormen. Deze zijn vaak gepeld, maar met het staartje er nog aan.

Hoe lang marineren?

Marineer de garnalen het liefst minimaal 30 minuten, maar een paar uur mag ook. Het handigste is om de marinade in een plastic druk & sluitzakje te doen, de garnalen erbij, dichtdoen en even husselen. Daarna kan de zak zo de koelkast in.

Marinade #1: op klassieke wijze

Maak een marinade van olijfolie, verse fijngesneden peterselie, citroensap, fijngesneden knoflook, een beetje tomatenpuree, oregano, zout en zwarte peper. Houd ook wat peterselie achter voor de garnering op het bord.

Marinade #2: spicy Thaise saus

Meng voor deze marinade limoensap, vissaus, zoute sojasaus, ketjap, fijngesneden knoflook, bruine suiker en (hete of milde) currypasta. Serveer de garnalen later met extra partjes limoen.

Marinade #3: tropisch lekker

Een hele bijzondere marinade! Deze maak je door donkere rum, olijfolie, kerriepoeder, wat cayennepeper, zeezout, koriander en limoensap te mengen. Lekker is om de gemarineerde garnalen later aan een prikker te steken met rode paprika en mais.

Bron: culy.nl

Uit bovenstaande marinades heb ik m'n inspiratie gehaald en met wat improviseren bestond mijn marinade voor de gamba's uit:

  • olijfolie, grof gesneden knoflook, gehakte peterselie, peper, zout, citroen (in stukken), sambal manis en een scheutje honing. Dit ging samen met de gamba's in een goed afsluitbare bak in de koelkast. 

Al met al een makkelijke voorbereiding en zo klaar. Ik heb ze gebakken in grote paella pan op de BBQ gezien de snelheid dat die leeg was vielen ze goed in de smaak! Lekker met wat stokbrood erbij en een glas wijn.

We drinken vaak witte wijn bij gebakken gama's maar deze keer werd het een rosé en kozen we voor Château Cavalier. Een rosé uit de Provence met een aangenaam fruitig aroma met citrus- en exotisch fruit tonen. De smaak is breed fruitig (kersen, frambozen) met wat provencaalse kruiden en een pepertje. Een echte provence rosé, sappig en smaakvol met mooie mineraliteit en zuren.