De zin en onzin van wijngidsen en puntensystemen

De zin en onzin van wijngidsen en puntensystemen

De zin en onzin van wijngidsen en puntensystemen

Wie in een boekenwinkel de wijnafdeling opzoekt, vindt vele meters boeken over wijn. Er zijn jaarlijks verschijnende gidsen over de wijn uit een bepaald land, er zijn gidsen over een heel afgebakend deel van de wijnmarkt (zoals de supermarktwijngidsen) maar ook websites en daarbij behorende puntensystemen die wijnen van over de hele wereld beslaan. 

Grootheden in wijn

Het kan zomaar zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Alleen al in Nederland zijn veel wijnschrijvers actief. Bekend is bijvoorbeeld het jaarlijks verschijnende boek de Grote Hammersma, van Harold Hammersma. Een echte kenner en u kunt er van op aan dat hij een kundig oordeel velt. Daarnaast is er bijvoorbeeld de Britse Jancis Robinson, dé Britse autoriteit op het gebied van wijn. Ze kreeg Engeland aan het wijnproeven met haar BBC-wijncursus in 1995, was tot enkele jaren geleden verantwoordelijk voor de wijnselectie van British Airways – waaronder destijds de wijnen die in de Concorde werden geschonken – en op haar website recenseert ze nog altijd veel wijnen. Samen met die ándere Britse grootheid uit de wijn, Hugh Johnson, actualiseert ze om de paar jaar de World Atlas of Wine.

Toonaangevende puntensystemen

Echt toonaangevend zijn wat ons betreft de puntensystemen van Decanter en Robert Parker. Met name die laatste, met zijn Parker-puntensysteem van 50 tot 100, is een fenomeen. Hij kan een wijn maken of breken en heeft zelfs invloed op de wijnproductie (‘Parkerization of wines’). Maar ook Decanter, het Britse wijntijdschrift, is invloedrijk. 

Diepgravende beoordelingen

Wat is nu de waarde van deze gidsen en systemen? Wat ons betreft zijn de meningen van alle hierboven genoemde experts waardevol. Ze verzorgen gedegen, diepgravende beoordelingen van de wijnen. Maar zoals bij alles, geldt ook hier: over smaak valt niet te twisten. Wellicht vindt u die ene wijn met 90 Parkerpunten niet lekker. Of bevalt een wijn die door Decanter de grond in werd geschreven, u juist prima. De beoordelingssystemen zijn slechts een leidraad, geen wet. 

Beoordeel zelf uw wijn

Wilt u uw eigen wijnbeoordelingen overzichtelijk bijhouden? Dan is het installeren van een wijn-app op uw telefoon misschien een leuk idee. Met apps als Wine Notes of Vivino houdt u bij welke wijn u heeft gedronken en hoe die u beviel. Zo creëert u uw eigen, persoonlijke wijngids en kunnen wij u, aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren, nóg beter helpen bij het vinden van uw favoriete wijn!