Lauwwarme kreeft met korianderboter

Lauwwarme kreeft met korianderboter

Kreeft, je hebt je in allerlei soorten zoals de zeekreeft die bij ons het meeste voor komt, de langoest of hoornkreeft (leeft ook in zee maar dan toch zuidelijker), langoustine of Noorse kreeft (is kleiner dan de zeekreeft) of rivierkreeft of ecrevisse (komt voor in zoet water). Allemaal stuk voor stuk erg lekker met de meest eenvoudige bereiding (koken) en daarbij een smaakvolle koriander boter en een mooi glas wijn.

Koop een verse (levende!!) kreeft bij de visboer. (meestal wel even van te voren bestellen). Eenmaal in huis, bewaar hem dan in kletsnatte kranten in de koelkast. Voordat je de kreeft gaat koken kan je deze 30 minuten in de vriezer leggen zodat deze in coma is voordat hij het kokende water ingaat. De kreeft kan natuurlijk ook gelijk het kokende water in, men zegt dat dit de beste smaak geeft. Hou er wel rekening mee dat als je een spartelende kreeft in het kokende water laat zakken dat dit piept. Het is niet zo dat de kreeft piept maar zijn schaal piept even vanwege het kokende water.

Kook de kreeft in een pan (4 liter) water of court bouillon. Breng het water aan de kook en doe de kreeft er met zijn hoofd eerst in. Voor een kreeft van ongeveer 500 gram is 3 à 5 minuten koken lang genoeg. Haal vervolgens de kreeft uit het water en laat hem even schikken in koud water, hiermee stopt het garingsproces. Daarna de kreeft doormidden snijden en het grijze/groenige maagzakje eruit en even afspoelen.

Tip: 
Gebruik geen kleine pan voor het koken van de kreeft, de temperatuur daalt te snel en de kreeft sterft een langzame dood. Maak het je gasten makkelijk en kraak de grote scharen alvast met een steelpan of hamer. Dat scheelt een hoop gepiel. Als je de kreeft gaat grillen is het in ieder geval handig dit te doen, de scharen garen dan in hetzelfde tempo als de rest. Geen kreeftpeutervorkje in je uitzet? Geen nood, buig een oud fonduevorkje om voor hetzelfde gemak.

Koriander boter ingrediënten: ½ limoen (schoongeboend), 75 g roomboter (op kamertemperatuur), 3 eetlepels verse koriander (fijngehakt), chilipeper uit de molen, zeezout (grof).

Schil van limoen raspen en vrucht uitpersen. In kom boter tot zachte crème roeren. Limoenrasp, koriander en naar smaak limoensap, chilipeper en zeezout erdoor roeren. Boter op stukje aluminiumfolie scheppen en met behulp van folie tot rolletje vormen. Aluminiumfolie dichtvouwen en boter in koelkast in ca. 45 min. laten opstijven.

Voor het serveren (eventueel)  de kreeft lichtjes verwarmen onder een lichte hittebron of in een lauw warme oven (max. 50 graden); ben hier voorzichtig mee, anders word de kreeft taai. Desnoods kunt u de kreeft ook even grillen in een gril pan of op de barbecue of gewoon koud serveren. Boter in plakjes snijden en op de warme kreeft laten smelten. 

Serveer er eventueel een gemengde groene salade met een klassieke vinaigrette bij en vers gebakken stokbrood. 


Wijnadvies

Hugel Gentil
Famille Hugel Gentil
Frankrijk | Elzas | Familie Hugel
12,50
Salentein Brut Cuvee Exceptionnelle Sparkling
Salentein Brut Cuvee Exceptionnelle Sparkling
Argentinië | Mendoza | Bodegas Salentein
15,95

Verkennen