Fonseca 2009 Classic Vintage Port

Fonseca 2009 Classic Vintage Port

Fonseca 2009 Classic Vintage Port

Fonseca's CEO, Adrian Bridge, becommentarieert de vintage 2009 als volgt: "Ik ben blij te kunnen aankondigen dat Fonseca een vintage port uit 2009 zal uitbrengen. Het is zeer ongebruikelijk om vier grote wijnjaren in één decennium te hebben. Dit herinnert ons eraan dat, afgezien van de grote investeringen in de wijngaarden de afgelopen jaren, de natuur uiteindelijk bepalend is."

2009 zal herinnerd worden als een jaar van lage rendementen, die wijnen van intense concentratie en juiste proporties voortbrachten. Dit was deels het gevolg van de kleine opbrengsten van alle druivenrassen, maar ook door de zeer droge zomer, waarin er bijna geen regenval was van juli tot en met de oogsttijd in september. Fonseca's hoofd wijnmaker David Guimaraens merkt op: "De 2009 heeft een hogere kleurintensiteit en tannine niveaus dan we de laatste twee decennia hebben gezien. Ze hebben ook het uitzonderlijke en typische fruitkarakter, wat terug te vinden is in de prachtige, weelderige neus."

De Fonseca 2009 is een blend van wijnen van Quinta do Panascal en Quinta do Cruzeiro. Er is ook een kleine hoeveelheid wijn van Quinta de Santo António aanwezig, de eerste keer dat dit landgoed heeft bijgedragen aan een klassieke vintage, sinds het overging op volledig biologische wijnbouw.

Proefnotitie: Ondoordringbare zwarte kleur. Een klassieke Fonseca neus die gedomineerd wordt door een uitbundige, hedonistische fruitigheid, dankzij het krachtige samenspel van aroma's van donkere bramen en zwarte bessen, kruiden en specerijen, verleidelijke tonen van koffie en cacao en hints van pruimen. De dikke fluweelachtige tannines geven de wijn een wulpse dichtheid en integreren moeiteloos met het weelderige pallet van smaken zoals bramenjam, donkere chocolade en zoethout. De tannines zijn ook aanwezig in de finish, die in de afdronk bruist door tonen van bramen en zwarte bessen.