Witte druiven soorten

Wil je wat meer weten over de verschillende witte druivenrassen? Hier vertellen we je het een en ander over de meest gedronken witte druivenrassen en ook over een paar die we zelf heel erg lekker vinden. Spreekt een van de druivensoorten je aan klik dan op de linkjes in de tekst en je komt bij de bijpassende wijnen terecht. Voor het gemak staan de beschreven druivenrassen op alfabetische volgorde.

Chardonnay: De chardonnay druif vind je overal

De chardonnay is een gemakkelijke druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft. Het is een vroegrijpe druif die zowel in koele als warme omstandigheden uitstekende resultaten geeft. De wijnen komend van een koel klimaat zijn fris, appelig en bevatten citrusfruit en een hoge zuurgraad. De warmere gebieden geven een wijn waarin perzik, meloen, ananas en citrusfruit de boventoon voeren.

Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak.

Herkenbare aroma's van chardonnay

Room, boter, nootachtig, specerijen, appels, citrusfruit, houtaroma's (vanille, toast, koffie, karamel). Chardonnay's uit warmere gebieden hebben vaak een aroma met exotisch fruit (ananas, mango, papaya enz.)

De wijn van de chardonnay druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft over het algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' heeft een geur en smaak van vanille, geroosterd brood en boter. De Chardonnay produceert veel suikers en kan hierdoor een hoog alcoholpercentage halen. (en kan naar het zoete neigen) De chardonnay wijnen hebben hierdoor iets molligs, iets vettigs, dit camoufleert de meestal niet geringe zuurgraad weer en zo vind de wijn zijn balans. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben.

Een aantal belangrijke streken en landen waar de chardonnay druif gebruikt wordt zijn Bourgogne, Champagne, Argentinië, Australië, Californië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika.

Chenin Blanc: Chenin Blanc druif wereld beroemd

De Chenin druif, een wereldberoemde druif, vooral dankzij de fantastische Loirewijnen. De Chenin druif komt oorspronkelijk uit het Loiredal en geldt als een van de meest veelzijdige druivensoorten van de wereldwijnbouw. De Chenin druif is gezegend door zijn frisse zuren, die niet alleen in de droge - ook mousserende - gewaardeerd worden. Juist aan zoete wijnen geven deze fijne zuren extra kracht en evenwicht, en - ook belangrijk - een lange levensduur.

Hij is in staat fijne zoete wijnen voort te brengen, die goed kunnen rijpen, en als deze zoete wijnen een aantal jaren met rust gelaten zijn dan  wordt je getrakteerd op een cocktail van honing perziken en abrikozen, geurende bloemen, hazelnoten en nog veel meer, afhankelijk van de bodem waarop de druiven hebben kunnen groeien.

In de nieuwe wereld wordt de Chenin druif nog vaak als mengwijn voor de productie van tafelwijnen gebruikt. Daartussen ligt het hele palet van de Chenin druif, die in Zuid-Afrika (onder de plaatselijke naam Steen) nog de meest verbouwde druif is en ook in Californië een hoog aandeel van het areaal voor zijn rekening neemt.

Herkenbare aroma's van de Chenin Blanc druif

Groene appel, (kwee) peer, citrusfruit, bloemen, honing, perzik, nectarine. In zoete versies: abrikoos, specerijen, nootachtige geuren. Uit warmere gebieden: exotisch fruit vaak in combinatie met houtaroma's (vanille, toast, koffie, karamel).

Gewürztraminer wijnen: Gewürztraminer druif bekend uit Elzas

De Gewürztraminer druif is bekend uit de Elzas. Deze druif wordt ook wel gewoon Traminer gemoemd in Duitsland of Italië. Wijnen van deze druif kunnen droog of zoet zijn. In de Elzas treft u ook twee typen Gewürztraminerwijnen aan: het lichtere type, dat vrij droog is en bedoeld om jong te drinken, en het wat vollere, zwaardere type, dat meestal een restje suiker bevat. Daarnaast zijn er ook mierzoete wijnen van druiven die later geoogst zijn, wat soms zelf met de hand gebeurt: men selecteert dan druif na druif.

Herkenbare Gewürztraminer aroma's

Gewürztraminerwijnen zijn zeer markant hebben kruidig en krachtig geparfumeerd aroma, specerijen, bloemen, lychees.

Grüner Veltliner wijnen: Grüner Veltliner wordt stees meer gedronken

Grüner Veltliner de belangrijkste druivensoort van Oostenrijk is in de laatste jaren opnieuw in aanzien gestegen. In Neder-Oostenrijk komt meer dan de helft van de totale wijnproductie voor rekening van deze productieve en bijzondere resistente druivensoort. Het spectrum reikt van eenvoudige massawijn tot de internationale topwijnen, waarin een rijk bouquet en volle body zich elegant verenigen en hierin op de grote wijnen van de Elzas lijken. De typische Grüner Veltliner wijn is droog, heeft een enigzins peperige en kruidige smaak en moet liefst de eerste twee of drie jaar gedronken worden.

Herkenbare Grüner Veltliner aroma's

Grüner Veltliner is sappig, mineralig, droog en kruidig. Wat citrus en honig aroma's kunnen ook voorkomen.

Pinot Blanc wijnen

De Pinot Blanc druif is een Franse druivensoort en een witte mutatie van de Pinot Gris, die wederom een lichtere versie van de Pinot Noir vormt. Lange tijd werd tussen de Pinot Blanc en de Chardonnay geen onderscheid gemaakt, aangezien ze wat smaak betreft op elkaar lijken en over een vaak pikant-kruidig bouquet, amandelaroma's en subtiele groene appelaroma's beschikken. De Pinot Blanc komt vooral in Midden-Europa veel voor, het centrum ligt in de Elzas.

In Duitsland is de Pinot Blanc als weissburgunder of weisser burgunder bekend, in Oost-Europa wordt hij onder de naam beli pinot verbouwd. De wijnen hebben veel body, zijn soms elegant en kunnen de hoogste kwaliteitsniveaus bereiken.

Pinot Blanc is veeleisend

Het is een veeleisende maar weinig ziektegevoelige druivensoort, heeft een goede rijping nodig om zijn karakter te kunnen ontwikkelen, dat niet zozeer uit een bescheiden aroma bestaat, maar vol en rond is. De Pinot Blanc druif is geschikt voor neutrale (massaproductie) als meer karaktervolle wijnen (afhankelijk van de opbrengsten). Hij kan flink veel suikers geven maar ook voldoende zuren. Vaak bezitten de wijnen een mild, neutraal karakter.

Herkenbare aroma's van de Pinot Blanc druif

Appel, peer, kruiden, soms amandelen, citrusfruit, honing (zoet). Bij rijkere versies: ananas, perzik al dan niet met houtaroma's: vanille, toast, koffie karamel etc.

Pinot Grigio wijnen

Hier treft u een overzicht aan van onze Pinot Grigio (Italiaanse benaming voor de Pinot Gris) wijnen aan. Niet alleen wijnen die voor 100% van Pinot Grigio druiven gemaakt zijn ook wijnen die uit 2 of meer druivensoorten bestaan waaronder de Pinot Grigio druif.

Als Pinot Grigio komt de druif meestal uit Noordoost-Italië, waar hij met grote opbrengsten tot een lichte en neutrale witte wijn verwerkt wordt.

Pinot Grigio is subtiel

De Pinot Grigio is vrij algemeen in Noord-Italië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en nog vele andere landen, maar bereikt bijna nergens dezelfde kwaliteit als in de Elzas. Geur en smaak zijn volledig afhankelijk van de herkomst, evenals de structuur van de wijn. De Pinot Grigio-wijnen uit Noord-Italië kunnen licht subtiel, droog en zacht aromatisch zijn.

Pinot Gris wijnen

De Pinot Gris druif wordt ook wel Pinot Grigio, Grauburgunder of ruländer genoemd en stamt af van de Pinot Noir. Hij heeft veel weerstand, roodgrijze druiven en houdt van een diepe grond. In de 14e eeuw kwam hij vanuit Frankrijk aan het Balatonmeer in Hongarije terecht. In de Elzas, in Duitsland of in Oostenrijk bereikt hij als spätlase en auslese vaak een topkwaliteit en levert hij uitzonderlijke volle wijnen met veel extract en een fijne kruidigheid, maar vrij weinig zuren.

Als Pinot Grigio komt de druif meestal uit Noordoost-Italië, waar hij met grote opbrengsten tot een lichte en neutrale witte wijn verwerkt wordt.

Beste Pinot Gris uit de Elzas

De Pinot Gris is vrij algemeen in Noord-Italië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en nog vele andere landen, maar bereikt bijna nergens dezelfde kwaliteit als in de Elzas. Geur en smaak zijn volledig afhankelijk van de herkomst, evenals de structuur van de wijn. Pinot Gris-wijnen kunnen licht subtiel, droog en zacht aromatisch zijn.

De Pinot gris druif heeft van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierdoor wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn

Herkenbare aroma's Pinot Gris druif

Gul bouquet, soms wat zwoele tonen, iets rokerigs, noten, honing, weelderig

Riesling wijnen: Riesling een druif met karakter

Van oorsprong is de Riesling druif afkomstig uit Duitsland, waar uiterst finesserijke exemplaren vandaar komen met een lang bewaarpotentieel. Karakteristiek voor Riesling is de hoge zuurgraad. Het is een laat rijpende druif die zowel in droge als zoete versies op de markt komt. De laatste al dan niet onder invloed van Edelfäule (botrytis cinerea). Zelden ondergaat Riesling houtrijping of een tweede malolactische gisting.

Voor de liefhebbers is dit een van de mooiste druiven ter wereld. De meeste Rieslingwijnen zijn fris en fruitig en herinneren ons aan bloemen en kruiden. Belegen Rieslingwijnen ontwikkelen een zeer kenmerkende geur, die het beste te vergelijken valt met de lucht van ouderwetse petroleumkacheltjes. In jonge Riesling wijnen zijn ook zwemen van frisse appels, citrus- en soms passievruchten waar te nemen.

Oudere Riesling wijnen neigen naar honing en weelderige bloemen. In Duitsland groeit de Riesling vaak op vulkanische of minerale bodem. Dit is beslist in de wijn terug te proeven (als die tenminste goed gemaakt is).

Herkenbare Riesling aroma's

Floraal, verse druiven, (groene) appels, citrusfruit, ananas, perzik, nectarine, rokerig, mineralen, groene kruiden, honing. Zoete Riesling versies hebben vaak invloed van boterytis en nootachtige geuren. Rijpere Riesling versies ontwikkelen: "Firne" (Rieslingkruidigheid) en soms gôut de petrol (olieachtig).

Sauvignon Blanc wijnen

Hier treft u een overzicht aan van onze Sauvignon Blanc wijnen aan. Niet alleen wijnen die voor 100% van Sauvignon Blanc druiven gemaakt zijn ook wijnen die uit 2 of meer druivensoorten bestaan waaronder de Sauvignon Blanc druif.

Sauvignon Blanc is een zeer bekende druif die zowel in de Bordeaux als in de Loire topwijnen voortbrengt. In Zuid-Afrika heeft de druif wel eens blanc fumé en in Amerika fumé blanc. Steeds meer mensen gebruiken echter de naam Sauvignon op het etiket. Goede Sauvignon wijnen zijn tegenwoordig bijna overal ter wereld te vinden.

Sauvignon divers en expressief

Afhankelijk van waar de sauvignondruif geoogst wordt, hebben de geur en smaak van de druif andere kenmerken. De wijn blijft altijd wel fris, pittig, zeer geurig en fruitig. Een Sauvignonwijn uit Bordeaux ruikt en smaakt vaak naar groene appels, vers gemaaid gras of zelfs buxus of basilicum (in vaktermen worden de laatste 2 kenmerken oneerbiedig met "kattenpis" aangeduid...). In de Loire, Sancerre of Pouilly-Fumé kunt ook (groene) asperges verwachten, soms wat venkel of anijs, en een vleugje zoethout.

De meest expressieve Sauvignonwijnen vindt u echter in Nieuw-Zeeland, waar u getrakteerd wordt op een explosie van tropische vruchten, grapefruit en kruisbessen. Sauvignonwijnen zijn het lekkerste in hun jeugd.

De Sauvignon Blanc rijpt vroeg. Door een te vroege oogst kan hij hard overkomen met agressieve, onrijpe zuren. Op hun best zijn de Sauvignonwijnen levendig, fris en sappig met vaak een intens aroma dat uit het glas stuift.

Herkenbare Sauvignon aroma's

Gras, rokerig, mineralen, kattepis, citrusfruit, kruisbes, (groene) appel, (groene) asperge, groene paprika, venkel, perzik, peer, meloen, bloemig, honing. In de nieuwe wereld vaak ook exotisch fruit.

Een aantal landen waar de Sauvignon Blanc druif gebruikt wordt zijn ArgentiniëCalifornië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika.

Sémillion wijnen: Sémillion wijnen komen van overal

Een pure Sémillionwijn is zeker niet te versmaden. Het probleem is echter dat deze druif te weinig zuren bevat, waardoor vaak gekozen wordt voor toevoeging van een andere druif. De Sémillion druif, die orspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk stamt, is tegenwoordig vooral in de wijnstreken van de nieuwe wereld te vinden. Terwijl de Sémillion in de koele wijnstreken van Nieuw-zeeland, Australië en in de staat Washington eerder grasachtig aandoet, zijn de Sémillionwijnen uit Chili daarentegen volumineus en krachtig. In Europa speelt  de Sémillion vrijwel alleen in Frankrijk nog een rol, waar hij voor droge en zoete witte wijn is toegelaten. Bij het versnijden met Sauvignon Blanc vormt de druif een belangrijk onderdeel voor de Sauternes, een van de oudste zoete wijnen ter wereld.

Herkenbare Sémillion aroma's:

Een Sémillionwijn is doorgaans te herkennen aan de geur van smaak van sappig fruit, zoals perzik, abrikoos of mango. Ook heeft de wijn een duidelijke ondertoon van honing, met hier en daar een zweempje warme roomboter.

Viognier wijnen

Hier treft u een overzicht aan van onze Viognier wijnen aan. Niet alleen wijnen die voor 100% van Viognier druiven gemaakt zijn ook wijnen die uit 2 of meer druivensoorten bestaan waaronder de Viognier druif. Viognier is een witte druivensoort die bij de kenners van de klassieken bekend is van de Condrieu wijnen. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif.

Viognier druif met diva gedrag

De viognier druif is een bijzondere druif die steeds populairder wordt onder ons wijndrinkers. De tijd dat de Viognier een algemene wijn produceert is voorbij. De wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. Hierdoor is Viognier een goed alternatief voor de frisse, droge Sauvignon Blanc wijnen en de zachte, soepele Chardonnay wijnen.

Maar de Viognier druif is niet makkelijk. Behalve een lage opbrengst en een moeilijke groei is de druif ook gevoelig voor meeldauw. Het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. Met andere woorden de Viognier druif heeft een goede manager nodig. En gelukkig zijn die er steeds meer en kunnen wij genieten van deze heerlijk Viognier wijnen.

Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen. Met andere woorden: de Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij veel gerechten laat aansluiten.

Herkenbare Viognier aroma's

Goed gemaakte Viognier wijnen hebben een ongelooflijk rijke geur en smaak van sappige perziken en abrikozen, gekoppeld aan een zacht delicaat iets rokering bouquet van weidebloemetjes en honing.

Op de hoogte blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.