• Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port

Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port

Port uit  DouroPortugal


9.5
Beschikbaarheid: Uitverkocht
Ontvang 141 Spaarpunten i
47,50

De smaak van Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port

Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port is diep en donker van kleur. Het aroma is fris en uitbundig met gelaagde tonen van zwart fruit. Deze 2018 vintage valt op door zijn structuur en balans in combinatie met stevige taninnes. Een herkenbare stijl van Kopke's vintage single Quinta ports. Die stijl sluit af met een intense afdronk die duidt op een groot verouderingspotentieel.

Single Quinta port van Kopke

Bij een Single Quinta zijn de druiven afkomstig van een specifieke wijngaarde. In dit geval voor deze 2018 Vintage Port, afkomstig en geproduceerd op Quinta de São Luiz. Deze vintage is de weerspiegeling van zowel Kopke's stijl van Portmaken als het uitzonderlijke terroir van de Quinta São Luiz. Het wijnjaar 2018 is een oogstjaar gekenmerkt door contrasten: een extreem droge en koude winter en de heetste maanden augustus en september van het afgelopen decennium. Ondanks de hoge temperaturen van de zomer beschermden de bladeren de druiven tegen de hitte van de zon en konden de wijnstokken het broodnodige water en voedingsstoffen uit de bodem halen. Tegen de tijd dat de oogst begon waren de druiven goed gezond en perfect rijp.

Hoe is deze 2018 Vintage port gemaakt?

De druiven ( 50% Touriga Naçional, en 50% gemengde oude wijnstokken) zijn met de hand geoogst op het meest optimale moment. Hierna worden ze ontsteeld en gecrushed. Daarna volgt een proces van zorgvuldige maceratie om hun kleur, tannines en aroma's te behouden. Dit proces vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur tussen 28-30°C, tot het bereiken van de gewenste Baume graad. In dit stadium wordt de wijnalcohol toegevoegd en stopt de gisting. 2018 Kopke Vintage Port is een uitzonderlijke wijn, uit een enkel oogstjaar, gebotteld tussen het tweede en derde jaar na de oogst. De wijn is dieprood van kleur, complex, vol en met een opmerkelijk verouderingspotentieel.

Vintage port jong drinken of bewaren?

Het kan natuurlijk beide. Ben je liefhebber van de frisse fruittonen in combinatie met stevige taninnes, dan zal deze Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port je zeker bevallen. Toch zal deze vintage zich erg mooi ontwikkelen met de jaren zodat je dan kan genieten van een soepel samenspel van zacht fruit, fluwelen taninnes en een filmende structuur. Bijzonder smaakvol maar hiervoor is geduld een schone zaak. Ons advies, koop 6 flessen van deze vintage port. Die zitten verpakt in een originele schuifkist met schuifdeksel. Daarin kan je ze goed bewaren en haal je er gemakklijk een uit.

Wijn- spijs advies voor bij Kopke Quinta Sao Luiz 2018 Vintage Port

Een jonge Vintage port is prachtig bij een hoofdgerecht van rood vlees of wild. Blauwe of zachte kaas (zoals Serra da Estrela) zijn ook zeer geschikt. Geniet van deze prachtige wijn op zich zelf of met wat mooie pure chocolade.

Specificaties

Wijnsoort Port
Vegan wijn
Wijnhuis Kopke
Wijnland Portugal
Wijnstreek Douro
Kleur Rood
Inhoud fles(cl)75cl
Alcohol20%

Kopke

Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong. Een hevige brand in 1882 verwoestte een groot deel van het verleden en daarom is het moeilijk een algehele geschiedkundige weergave te maken. De huidige directie, eigenaar sinds 1953 heeft zich veel moeite getroost om de goede reputatie van het bedrijf te handhaven. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Naar landen waar faam en kwaliteit hoog in het vaandel staat.