• Heeren van Oranje Nassau Chenin Blanc

Heeren van Oranje Nassau Chenin Blanc

Heeren van Oranje Nassau Chenin Blanc is een aangename frisse crispy witte wijn met herkenbare fruitige aroma's en tonen van honing. Het "vers gemaaide gras" wat we tegen kwamen is heerlijk in balans met de aangename zuren van deze Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. 

Levertijd
Vandaag voor 15u besteld
binnen 1–5 werkdagen in huis
6,95
Ontvang 123 Spaarpunten

Uitgebreide omschrijving

Heeren van Oranje Nassau Chenin Blanc is een aangename frisse crispy witte wijn met herkenbare fruitige aroma's en tonen van honing. Het "vers gemaaide gras" wat we tegen kwamen is heerlijk in balans met de aangename zuren van deze Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Kortom een fris en zachte wijn met vriendelijke aroma's!

Heeren van Oranje Nassau Chenin Blanc is lekker bij  salades, asperges, schaaldieren, lichte visgerechten en bijvoorbeeld gegrilde kip. Ook lekker om zo  te drinken. Serveer deze Chenin Blanc op 6° - 8°C.

In Zuid-Afrika staat de Chenin Blanc druif bekend onder de naam "steen". Pas in 1965 ontdekte men in Zuid-Afrika dat hun "steen" in feite chenin blanc was. Deze variëteit was waarschijnlijk één van de originele Europese stekken, die in 1655 naar de Kaap werd gebracht door de nijvere Jan van Riebeek van de VOC. De veelzijdigheid van deze druif, betrekkelijk hoge opbrengsten en goede weerstand tegen ziektes en wind maakten hem in Zuid-Afrika tot een zeer populair ras. Zo populair dat er nu in geheel Zuid-Afrika ruim drie keer meer chenin blanc staat aangeplant dan in Frankrijk zelf.

Met name toen men in Zuid-Afrika het belang van een koele vergisting bij de productie van witte wijnen in en warm klimaat ontdekten, bleek de chenin blanc een ideale grondstof. De druiven rijpen tamelijk vroeg in het seizoen en kunnen bij lage temperaturen worden vergist hetgeen leidt tot wijnen met een aangename frisheid met niet zelden een klein prikkeltje.

Specificaties

Wijnsoort Witte wijn
Wijnhuis Heeren van Oranje Nassau
Druivensoort Chenin Blanc
Wijnland Zuid Afrika
Wijnstreek Western Cape
Inhoud fles(cl)75cl
Alcohol12.5%
Minimum aantal6

Heeren van Oranje Nassau

De geschiedenis van Heeren van Oranje Nassau wijn begint bij Pierre Loyseleur de Villiers (1530-1590), geboren in Lille. Nadat hij in 1572 naar Engeland vluchtte, kwam hij in contact met Willem de Zwijger, prins van Oranje. De Villiers verruilde Engeland voor Nederland en kreeg belangrijke functies aan het hof van Willem van Oranje. Zo was de Villiers tot de dood van Willem van Oranje vertrouweling, vriend en adviseur van de prins. De Villiers had dan ook veel invloed op Willem van Oranje. Ook na de dood van Willem van Oranje bleef de Villiers belangrijk voor het koningshuis in de functie van religieus adviseur van prins Maurits.

In 1687 moest de familie de Villiers vluchten uit Frankrijk vanwege vervolging. Ze besloten naar Zuid-Afrika te vertrekken en kwamen in 1689 aan bij Kaap de Goede Hoop. De Villiers werden door het bestuur van de VOC, Die Heere Sewentien, bij Jan van Riebeeck, gouverneur van de Kaap, aanbevolen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van wijnproductie in te zetten voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Aangezien de familie de Villiers de eerste was die in Zuid-Afrika arriveerde met kennis over wijnbouw, was met hun komst de wijnindustrie in Zuid-Afrika geboren.

Door deze grote hoeveelheid kennis over wijn en de banden van de familie met het Nederlandse koningshuis, had de familie veel aanzien in Zuid-Afrika. De wijnproductie van de Villiers verliep voorspoedig en in 1770 verscheepten zij met behulp van Hollandse kooplieden de eerste wijnen naar Azië.

Zelfs jaren later was de familie de Villiers nog verbonden aan Nederland. Daniël Johannes de Villiers werd in 1929 namelijk benoemd tot vertegenwoordiger van Zuid-Afrika in onder andere Nederland.

Ook nu maken nazaten van Daniël Johannes de Villiers nog wijn en voeren vanwege de rijke geschiedenis van de familie met het Nederlandse koningshuis met trots de naam “Heeren van Oranje Nassau”.