• Fratelli Giuliari Recioto della Valpolicella

Fratelli Giuliari Recioto della Valpolicella

Rode wijn uit  VenetoItalië


9.6
Beschikbaarheid: Op voorraad
Ontvang 96 Spaarpunten i
32,95

Fratelli Giuliari Recioto della Valpolicella is een donkerrode wijn, met een verleidelijk vol en fruitig boeket, rijk aan extracten. Recioto is het zoete broertje van de Amarone, vol van smaak en heel mooi edel zoet. Een wijn om te drinken na de maaltijd of met een dessert.

Fratelli Giuliari Recioto della Valpolicella is een blend van Corvina, Corvinone & Rondinella druiven. De druiven worden eind september, begin oktober geoogst en vervolgens te drogen gelegd op rekken tot januari in goed geventileerde ruimten. Door die ventilatie verliezen de druiven vocht, waardoor het sap zich concentreert.

Dit zogenaamde appassimento-proces zorgt voor een gewichtsverlies van zo'n 30%. Het suikergehalte wordt hoger, terwijl het zuurgehalte minder toeneemt. Dit komt vooral door Botrytis cinerea dat een gedeelte van de zuren afbreekt en tegelijkertijd een hoeveelheid glycerol aanmaakt in de druif.

De periode van drogen heeft grote invloed op de uiteindelijke samenstelling en kwaliteit van de druiven en daarmee ook van de wijn. Een kwalitatief goede oogst (in september) kan door een vochtige winter slecht indrogen en teveel rotting vertonen, waardoor de kwaliteit omlaag gaat. Omgekeerd kan een matige oogst door een optimale drogingsperiode sterk verbeterd worden. Optimaal is dan een droge, koude winterse periode. In januari volgend op de oogst kneust de wijnmaker de druiven en ontsteelt ze ten dele. Onder de koude klimatologische omstandigheden, het is immers winter, komt de gisting zeer traag op gang, soms pas na 2 à 3 weken. De feitelijke vergisting kan wel zes weken belopen. 

Wijn die bestemd is om recioto te worden wordt eerder van de druivenmassa gescheiden dan de amarone. De recioto blijft op kleine vaten en koel waardoor de gisting stopt. De hoeveelheid restsuiker voor een recioto ligt tussen de 40 en 50 gram per liter. De amarone-variant gist door op grotere vaten bij een hogere temperatuur. Eenmaal uitgegist kan het alcoholgehalte opgelopen zijn tot 16 à 16½% en rijpt de zoete recioto twee jaar op vat.

Specificaties

Wijnsoort Rode wijn
Dessertwijn
Wijnhuis Fratelli Guiliari
Wijnland Italië
Wijnstreek Veneto
Kleur Rood
Inhoud fles(cl)75cl
Alcohol14%