Login en profiteer van extra voordeel
  • Domaine Vincent Dampt Chablis

Domaine Vincent Dampt Chablis

Witte wijn uit  BourgogneFrankrijk


9.5
Beschikbaarheid: Nog 3 op voorraad
Ontvang 66 Spaarpunten i

Mineralige Chalbis

Domaine Vincent Dampt Chablis is een echte Chablis waarbij je de zo kenmerkende mineralige Chablis toon herkent. Daarnaast is deze Chablis opvallend fris en lekker strak. Klassieke citrus en wit fruit tonen met een mooie mineralige complexiteit die afkomstig is van de 35 jaar oude wijnstokken. Een bijzondere smaakvolle Chablis voor nu en die je ook nog 3 - 6 jaar laten liggen. 

Waar komt deze Chablis vandaan?

De chardonnay druiven voor deze Chablis zijn afkomstig van de wijngaarden van de familie Dampt die alle in de zogeheten 'Cuvette' van Chablis liggen. Het zijn de wijngaarden rondom het dorpje Chablis. Deze 'bak' is traditioneel en kwalitatief gezien verreweg het beste deel van dit beroemde wijngebied. Hier tref je de zo karakteristieke Kimmeridge-grondsoort, de kalkbodem die zijn uitgesproken mineralige karakter aan de wijnen geeft.

Hoe wordt Chablis gemaakt?

De druiven worden langzaam geperst. waarna het sap zo'n 12 uur met rust gelaten wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in rvs tanks met gereguleerde temperatuur onder invloed van speciaal geselecteerde gisten. Ook de malolactische ofwel appel-melkzuurgisting vind plaats in deze rvs cuves. Om de frisheid in deze Chablis te behouden rijpt de wijn op rvs gedurende zo'n 6-8 maanden. Hierna wordt de wijn geklaard en gedurende een korte periode gekoeld voordat deze Chablis na 7 - 10 maanden gebotteld wordt.

Wijn- Spijs advies voor bij Domaine Vincent Dampt Chablis:

Heerlijk bij vis gerechten, terrine van konijn en helemaal top als aperitief met gougères. (soesjes met kaasvulling)

Domain Vincent Dampt:

De bescheiden Daniel Dampt (1956) is van origine een biochemisch techneut. Samen met zijn twee zoons Vincent (1981) en Sébastien (1984) bezit hij een domein van zo'n 40 hectare in het gehucht Milly, vlakbij het dorp Chablis in het gelijknamige wijngebied. Zijn twee zoons hebben beiden een BTS en een commerciële opleiding gedaan op het Lycée Agricole et Viticole in Beaune en daarna hebben zij in Australië en Nieuw-Zeeland bij diverse wijnbedrijven stage gelopen.

Dampt was al jaren een wijnliefhebber, maar kwam pas echt met wijn in aanraking via zijn schoonvader Jean Defaix. Defaix is inmiddels al decennia met pensioen en Dampt heeft zijn gehele bezit aan wijngaarden overgenomen. Sinds die overname heeft hij zijn bezit flink uitgebreid. Om die uitbreiding goed op te kunnen vangen, heeft hij de nodige investerin­gen gedaan. Zo heeft hij onder andere zijn cuverie en kelder behoorlijk uitgebreid en heeft hij pneumatische persen en grote roestvrijstalen cuves voor de assemblages gekocht. Eind 2011 heeft hij apparatuur aangeschaft die stikstof uit de lucht haalt en die stikstof gebruikt hij bij de botteling van zijn wijnen.

Voor het voortbestaan van familiebedrijven is het voor wijnboeren belastingtechnisch noodzakelijk in een vroeg stadium de wijngaarden te verdelen. Daarom heeft Daniel een deel van zijn wijngaarden een jaar of tien geleden verdeeld onder zijn twee zoons. Zo zijn de Domaine Sébastien Dampt en Domaine Vincent Dampt, van elk 8 hectare groot, geboren.

Vincent is de oudste van de twee en maakt Petit Chablis, Chablis Côte de Léchet 1er cru en Chablis Les Vaillons 1er Cru. De familie Dampt was jaren tevergeefs op zoek naar een perceeltje van een Grand Cru. Daarom besloten Vincent en Sébastien in 2008 samen druiven van een Grand Cru te kopen. Inmiddels maken ze elk jaar samen een of twee Grands Crus onder het label Maison Dampt. Hoewel de samenwerking tussen de twee broers uitstekend is, is er natuurlijk ook gezonde competitie. Ze maken wel echt hun eigen wijnen. Zo zal Vincent zijn broertje er vast nog wel eens aan herinneren, dat de Londense topimporteur Corney & Barrow, onder meer de exclusieve importeur van Domaine de la Romanée-Conti in Engeland, voor de wijnen van Vincent gekozen heeft.

Specificaties

Wijnsoort Witte wijn
Wijnhuis Domaine Vincent Dampt
Druivensoort Chardonnay
Wijnland Frankrijk
Wijnstreek Bourgogne
Chablis
Kleur Wit
Inhoud fles(cl)75cl
Maximum aantal3