• Domaine le Verger Chablis

Domaine le Verger Chablis

Deze Chablis is niet heel krachtig, maar wel verfijnd en elegant. Wat romig, mooi vol en wat stevigheid, met goede zuren, rijp wit fruit, lekker fris met een aangename lengte in de afdronk.

Levertijd
Vandaag voor 15u besteld
binnen 1-3 werkdagen in huis
Prijs vanaf Ontvang 48 Spaarpunten
16,95

Uitgebreide omschrijving

Chablis is de een van de meest noordelijke aanplantgebieden van de chardonnay. Samen met de sterk kalkhoudende ondergrond zorgt dit voor levendige en spannende wijnen, met een levendige zuurgraad. Het fruit wordt hier geaccentueerd door een rijping op roestvrij staal. Alleen de meest krachtige Chablis, zoals de Grands Crus, ondergaan een rijping op hout. De wijngaarden waar deze gewone Chablis vandaan komt, zijn tussen de 20 en 40 jaar oud, en staan op de klassieke kalkbodem van de streek, de Kimméridgien, met een expositie op het zuidoosten, dus in de zachte ochtendzon.

Domaine le Verger Chablis is niet heel krachtig, maar wel verfijnd en elegant. Wat romig, mooi vol en wat stevigheid, met goede zuren, rijp wit fruit, lekker fris met een aangename lengte in de afdronk.

Wijn/Spijs: Lekker bij comté of licht gerijpte harde geitenkaas. Ook bij schaal- en schelpdieren, witvis, oesters, charcuterie en gegrilde groente. Ook is het een goede begeleider van sushi.

 

Dit familiedomein le Verger stamt uit 1850, in Bordeaux ook een bekend jaar. Aan het hoofd staat Alain Geoffroy. Hij draagt er zorg voor dat er van de 45 hectare wijngaarden een hele reeks mooie Chablis gemaakt kan worden. Van ‘Petit-Chablis’ tot en met de bijzondere Grand Cru Les Clos aan toe. Het belangrijkste kenmerk in alle wijnen zijn de mineraliteit en de frisheid die ze bieden, een kenmerkende eigenschap voor goede Chablis. Dat karakter ontlenenen de wijnen aan de sterk kalkhoudende bodem, hier Kimméridgien genoemd, naar het geologische tijdperk waarin de laag is ontstaan, door het kalk uit schelpen van de zeebodem die zich hier destijds bevond. Een leuk weetje over Alain Geoffroy is dat hij een grote liefde heeft voor kurkentrekkers. Hij heeft er meer dan 3000 waarvan de oudste uit de achttiende eeuw komt. Inmiddels zijn deze ondergebracht in een eigen museum.

Specificaties

Wijnsoort Witte wijn
Wijnhuis/ -streek Chablis
Druivensoort Chardonnay
Wijnland Frankrijk
Inhoud fles(cl)75
HoudbaarheidOp dronk, ook nog 3-5 jaar laten liggen

Deze wijn combineer je perfect met deze recepten

Chablis

De wijngaarden liggen in een straal van 5 kilometer rond het stadje Chablis. De beste wijnen komen van de hellingen tegenover het stadje, aan de andere kant van het riviertje Serein. De grond bestaat uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen.

Dit wijnbouwgebied wordt vaak bedreigd door de vorst en dit tot ver in de maand mei. Er zijn twee technieken ter bestrijding van de vorst. De eerste is gebaseerd op het verwarmen door middel van oliekachels die men tussen de rijen wijnranken plaatst. De tweede techniek bestaat in het besproeien van de wijnranken met water, waardoor een ijslaag de jonge ranken voor verdere afkoeling beschermt.

De enige druivensoort die volgens de wet op herkomstbenaming (AOC) verbouwd mag worden is de beaunois, de plaatselijke benaming voor de chardonnay. Chablis is een beendroge witte wijn die geliefd is als begeleider van met name visgerechten (vooral aangeraden in combinatie met oesters), daarom ook wel oesterwater genoemd...