Login en profiteer van extra voordeel
  • Domaine Tariquet Chardonnay Tête de Cuvée

Domaine Tariquet Chardonnay Tête de Cuvée

Witte wijn uit  Côtes de GascogneFrankrijk


9.5
Beschikbaarheid: Op voorraad
Ontvang 45 Spaarpunten i

Tête de Cuvée Chardonnay van Domaine Tariquet heeft een subtiele neus met aroma’s van bloemen en hinten van vanille. Complex eiken bouquet met tonen van verse boter en hazelnoten. Fris op het gehemelte, rijk en krachtig met prettige tonen van toast. De afdronk is lang en krachtig.

“Tête de Cuvée” betekent vrij vertaald “het neusje van de zalm”, ofwel het beste van de oogst. De term stamt uit de Champagnestreek waar deze wordt gebruikt voor de allerbeste Champagnes. Domaine Tariquet trekt de parallel met zijn eigen wijnen en heeft zijn beste chardonnay de kwalificatie “Tête de Cuvée” meegegeven.

Vinificatie: 12 maanden op barriques van Frans eiken.

Wijn/Spijs:Breed in te zetten, zowel om los van te genieten als bij de maaltijd. Heerlijk bij visgerechten, wit vlees en kaasschotels, maar ook bij salade. Denk dan aan kip uit de oven met morieljes en room, zalm met een krokant gebakken huidje of juist pittig eten uit een van de verschillende Aziatische keukens.

Specificaties

Wijnsoort Witte wijn
Vegan wijn
Wijnhuis Domaine du Tariquet
Druivensoort Chardonnay
Wijnland Frankrijk
Wijnstreek Côtes de Gascogne
Kleur Wit
Inhoud fles(cl)75
HoudbaarheidOp dronk, ook nog 3-5 jaar laten liggen

Deze wijn combineer je perfect met deze recepten

Domaine Tariquet

Tariquet is een familiebedrijf opgericht in 1912 door het echtpaar Hélène en Pierre Grassa. Zij werden opgevolgd door twee van hun kinderen Maité en Yves. Deze nieuwe generatie besloot om de Bas-Aramagnac, verbouwd op het eigenlandgoed, te bottelen en te verkopen onder de familienaam. Zo ontstond in 1982 de eerste Domaine du Tariquet wijn.

Een ware revolutie in de Gascogne, zo kun je het wijnmaken van Yves Grassa wel omschrijven. Hij nam de gedurfde beslissing om te kiezen voor het produceren van kwaliteitswijn en plantte Chardonnay, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aan. Een baanbrekende beslissing voor deze regio! Vervolgens ging hij experimenteren met nog niet eerder vertoonde blends, zoals Chardonnay-Sauvignon Blanc, Chenin Blanc-Chardonnay en de verrassende Ugni Blanc-Colombard. Deze wijnen werden snel opgenomen door de internationale wijnwereld en in 1987 werd Yves Grassa door het prestigieuze "Wine and Spirits Challenge" in Londen uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Vandaag de dag vertegenwoordigen de twee zonen van Yves, Armin en Rémy, de 3e generatie Grassa. Tariquet is tot op de dag van vandaag de grootste witte wijnproducent in één appellatie in Frankrijk. Alle wijnen worden uitsluitend gemaakt met druiven die op het eigen landgoed groeien en worden gebotteld op het eigen domaine. Dit garandeert de kwaliteit van alle Tariquet wijnen.

Misschien ook interessant