• Barros Colheita Port 2003

Barros Colheita Port 2003

Port uit  DouroPortugal


9.6
Beschikbaarheid: Uitverkocht
Ontvang 96 Spaarpunten i
32,50

Barros Colheita 2003 is een indrukwekkende port. Robijnrood van kleur en een geur vol rode kersen en gedroogd fruit. Heerlijk fluweelzacht van smaak met noten, vijgen en amandelen daarnaast is Barros Colheita heerlijk sappig. Krachtige en volle Colheita port, veel zoet maar mooi in balans met de zuren.

Het porthuis Barros heeft in de loop van zijn bestaan een grote reputatie opgebouwd met zijn bijzondere Colheita’s. Colheita is een tawny port uit één enkele jaargang, waarbij het jaar op de fles wordt vermeld. De regel is dat een Colheita minimaal zeven jaar op vat moet hebben gerijpt. Daarboven is er geen limiet. Het mag dus ook tien, vijftien, maar netzogoed ook vijftig jaar zijn. Wel is het zo dat de wijn nadat hij gebotteld is, niet meer al te lang bewaard moet worden. Daarom is het ook verplicht het jaartal van botteling op de fles te vermelden. Colheita’s, en zeker die van Barros, behoren tot de mooiste ports die er worden gemaakt, zeker als je houdt van tawny, de vatgerijpte versie. In de serie van Colheita’s van Barros is dit een van de jongste exemplaren, en een uit een zeer warm en krachtig jaar. Dat levert een zeer krachtige en intense Colheita op.

Wijn- Spijsadvies: Barros Colheita 2003 is zowel bij zoete als bij hartige gerechten in te zetten. Denk aan gerijpte harde kazen met daarbij walnoten en fruit, maar even goed te schenken bij desserts met bittere chocolade. Ook gewoon heerlijk op zichzelf.

Serveertemperatuur: 15-17 graden

Specificaties

Wijnsoort Port
Wijnhuis Barros
Wijnland Portugal
Wijnstreek Douro
Inhoud fles(cl)75
HoudbaarheidOp dronk, ook 2-3 jaar laten liggen
Alcohol20%
Maximum aantal1

Barros

Barros is een van de traditionele Portugese porthuizen. Het werd opgericht in 1913 door Manuel de Almeida. Het bedrijf was in de jaren er na bijzonder succesvol, en wist zelfs in de periode van de twee wereldoorlogen te groeien en te floreren. Dit was vooral te danken aan de zwager van Manuel de Almeida, zijn (voor)naamgenoot Manuel de Barros. Deze werd partner in het bedrijf, waarna het ook mede zijn naam kreeg: Barros Almeida & Cia. Hij was ook degende die de fraaie Quinta do Enxodreiro kocht, en deze omdoopte tot ‘Quinta Doña Matilde’, naar zijn vrouw Matilde.

Dit bijzondere familiebedrijf ontwikkelde zich tot een specialist in gerijpte ports, waarbij het zich vooral onderscheidde met bijzondere Colheita’s, tawny ports met een jaartal. Net als andere porthuizen startte Barros de afgelopen decennia met de productie van kwalitatief hoogstaande droge rode en witte wijnen met de DOC Douro. Deze worden gemaakt op basis van typische Douro-druiven, zoals touriga nacional, tinta barocca (voor rood), arinto en gouveio (voor wit). Deze wijnen zijn rijk en complex van karakter. In 2006 verkocht de familie het huis Barros aan Sogevinus, eigenaar van bekende portmerken als Kopke, Burmester en Calem. De familie behield Quinta Doña Matilde. De druiven voor Barros Port komen nu voornamelijk van de wijngaarden van de prachtige Quinta de São Luíz, in het beste deel van de portstreek, vlakbij het stadje Pinhão. Door de investeringen van het nieuwe moederbedrijf is Barros uitgegroeid tot een gerenommeerd huis, voor zowel Douro als Port.

Misschien ook interessant