Viognier wijnen

Viognier wijnenHieronder treft u een overzicht aan van onze Viognier wijnen aan. Niet alleen wijnen die voor 100% van Viognier druiven gemaakt zijn ook wijnen die uit 2 of meer druivensoorten bestaan waaronder de Viognier druif. Viognier is een witte druivensoort die bij de kenners van de klassieken bekend is van de Condrieu wijnen. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif.

De viognier druif is een bijzondere druif die steeds populairder wordt onder ons wijndrinkers. De tijd dat de Viognier een algemene wijn produceert is voorbij. De wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. Hierdoor is Viognier een goed alternatief voor de frisse, droge Sauvignon Blanc wijnen en de zachte, soepele Chardonnay wijnen.

Welke Viognier wijn kiest u?

Viognier druif met diva gedrag

De Viognier druif is niet makkelijk. Behalve een lage opbrengst en een moeilijke groei is de druif ook gevoelig voor meeldauw. Het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. Met andere woorden de Viognier druif heeft een goede manager nodig. En gelukkig zijn die er steeds meer en kunnen wij genieten van deze heerlijk Viognier wijnen.

Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise en Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen. Met andere woorden: de Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij veel gerechten laat aansluiten.

Herkenbare Viognier aroma's

Goed gemaakte Viognier wijnen hebben een ongelooflijk rijke geur en smaak van sappige perziken en abrikozen, gekoppeld aan een zacht delicaat iets rokering bouquet van weidebloemetjes en honing.