Tenuta Di Arceno

Tenuta Di Arceno is een oud 16e eeuws Toscaans landgoed dat prachtige kwaliteitswijnen produceert. De Chianti Classico DOCG-collectie waar de inheemse Sangiovese druif voor gebruikt wordt is hier onderdeel van. Het landgoed is gelegen aan de zuidelijkste rand van de Chianti Classico in de vlindervormige gemeente Castelnuovo Berardenga, het dichtst gelegen bij Siena. Nabij de splitsing van 2 rivieren, de Ambra die naar het noorden stroomt, richting Florence; en de Ombrone, die naar het zuiden stroomt, richting Grosseto – dit gebied was vroeger het knooppunt van de Etruskische beschaving. Ter ere van deze geschiedenis komt de verwijzing naar "Arceno" van het Etruskische woord archè, wat "punt van oorsprong" betekent.

Vind uw wijn

  • Tenuta Di Arceno Chianti Classico
      20,95 p.st.
  • Tenuta Di Arceno Chianti Classico Riserva
      24,95 p.st.
  • Tenuta Di Arceno Strada Al Sasso Chianti Classico Gran Selezione
      38,95 p.st.

Rijke historie van Tenuta Di Arceno

Gedurende de geschiedenis van dit Toscaanse wijnhuis ging het bezit van het landgoed over van de ene naar de andere historische vooraanstaande Italiaanse familie - de familie Del Taja, gevolgd door de familie Piccolomini. De familie Del Taja kocht het land per perceel in 1504, breidde het landgoed uit en voegde architectonische verbeteringen toe. In 1829 verkocht de familie Del Taja het pand aan een van de meest illustere families van Siena, de Piccolomini's, die het landgoed nog groter maakten: ze bouwden tuinen, meren en veel van de villa's die er tegenwoordig op staan. Tenuta di Arceno zette zijn erfenis van familiebezit voort en werd in 1994 overgenomen door Jess Jackson en Barbara Banke. Het was een van de eerste landgoederen die de familie Jackson (bekend van Jackson Family Wines) kocht buiten Californië.

Toscaans wijnhuis met enorme diversiteit aan bodem, terroir en klimaten.

Het landgoed is in totaal 1.000 hectare waarvan 92 hectare is beplant met wijnstokken - het resterende land wordt bewaard voor inheemse vegetatie, waaronder 50 hectare olijfboomgaarden. Gescheiden in 63 verschillende wijngaardblokken, zijn de wijngaarden beplant met 50% Sangiovese en 50% internationale variëteiten zoals Cabernet Franc, Merlot en Cabernet Sauvignon. De hoogte van de verschillende percelen variëert van 300 tot meer dan 500 meter boven zeeniveau, waardoor 10 verschillende mesoklimaten ontstaan.

De wijngaarden liggen overwegend op het zuidwesten, waardoor de wijnstokken worden beschermd tegen de koudere noordenwind en ze de hele dag door optimaal kunnen profiteren van de zonnestralen. Tenuta Di Arceno heeft een opmerkelijke diversiteit aan bodems, waaronder klei, zandsteen, basalt en harde leisteen. Ze variëren van sedimentgebaseerd in de buurt van de rivieroevers tot extreem rotsachtig in de hogere delen. Deze steenachtige bodems hebben een goede drainage, bevatten voedingsstoffen voor de wijnstokken en geven ze elke dag wat extra tijd om te rijpen door 's avonds de warmte weer af te geven aan de wijngaarden.

Tenuta Di Arceno toonaangevend Chianti wijnhuis

Eigenaar en voorzitter van Jackson Family Wines, Barbara Banke, is samen met haar kinderen Christopher, Katie en Julia nauw betrokken geweest bij de verjonging van Tenuta di Arceno. In nauwe samenwerking met het toegewijde team van het landgoed hebben ze dit historische pand verheven tot een van de toonaangevende wijnmakerijen van de Chianti Classico-regio. 

Bij het nastreven van top kwaliteit implementeerde het team een micro-cru wijnbouwfilosofie, die elk wijngaardblok onderverdeelt in kleinere secties op basis van het individuele terroir en bodemtype. Elke micro-cru bevat variëteiten, klonen, onderstammen en wijnbouwpraktijken die het meest geschikt zijn voor zijn terroir. De micro-crus worden afzonderlijk verzorgd, geoogst en gevinifieerd, waardoor elk een unieke uitdrukking wordt van zijn specifieke stuk land. Het is in de laatste fase van het wijnbereidingsproces dat verschillende micro-crus samenkomen om de afgewerkte wijnen te creëren.

Bij het herbeplanten van de wijngaarden heeft Tenuta Di Arceno gedetailleerde bodem-, topografische en klimatologische kaarten ontwikkeld om een volledig inzicht te krijgen in de fijne kneepjes van het terrein. Om tegemoet te komen aan de complexiteit van het gebied hebben ze de wijngaarden onderverdeeld in 63 individuele micro-crus.