Riesling wijnen

Riesling wijnenHieronder treft u een overzicht aan van onze Riesling wijnen aan. Niet alleen wijnen die voor 100% van Riesling druiven gemaakt zijn ook wijnen die uit 2 of meer druivensoorten bestaan waaronder de Riesling druif.

Riesling een druif met karakter

Van oorsprong is de Riesling druif afkomstig uit Duitsland, waar uiterst finesserijke exemplaren vandaar komen met een lang bewaarpotentieel. Karakteristiek voor Riesling is de hoge zuurgraad. Het is een laat rijpende druif die zowel in droge als zoete versies op de markt komt. De laatste al dan niet onder invloed van Edelfäule (botrytis cinerea). Zelden ondergaat Riesling houtrijping of een tweede malolactische gisting.

Voor de liefhebbers is dit een van de mooiste druiven ter wereld. De meeste Rieslingwijnen zijn fris en fruitig en herinneren ons aan bloemen en kruiden. Belegen Rieslingwijnen ontwikkelen een zeer kenmerkende geur, die het beste te vergelijken valt met de lucht van ouderwetse petroleumkacheltjes. In jonge Riesling wijnen zijn ook zwemen van frisse appels, citrus- en soms passievruchten waar te nemen.

Oudere Riesling wijnen neigen naar honing en weelderige bloemen. In Duitsland groeit de Riesling vaak op vulkanische of minerale bodem. Dit is beslist in de wijn terug te proeven (als die tenminste goed gemaakt is).

Riesling wijnen

Herkenbare Riesling aroma's

Floraal, verse druiven, (groene) appels, citrusfruit, ananas, perzik, nectarine, rokerig, mineralen, groene kruiden, honing. Zoete Riesling versies hebben vaak invloed van boterytis en nootachtige geuren. Rijpere Riesling versies ontwikkelen: "Firne" (Rieslingkruidigheid) en soms gôut de petrol (olieachtig).