Oostenrijk als wijnland

De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot voor de Romeinse tijden. Bij archeologische opgravingen in Burgenland, werden gistpotten teruggevonden van 700 vóór Chr. Na de Romeinse overheersing, werd de wijncultuur verder uitgebouwd door de kerk, zoals in Frankrijk en Duitsland. Oostenrijk had niet die grote internationale reputatie. De productie werd geheel door de lokale bevolking geconsumeerd, tegen uiteraard kleine prijzen.

Vanaf 1960 steeg de vraag naar zoete wijnen in Duitsland snel, zodat aankoop in Oostenrijk en soms Italië resulteerde. De prijs lag immers goed, de kwaliteit minder. Doch het aanmaken van mooie zoete wijnen is duurdere dan droge wijnen. Enkele wijnboeren gebruikten diethyleen glycol om aan te zoeten, wat op korte termijn geld opleverde. Toen dit schandaal uitgesmeerd in de media terechtkwam, zakte de vraag in en gingen enkele nieuwe exporterende bedrijven failliet.

De wijnproductie bevond zich plots weer bij de oude kleine wijnboeren, doch in vele gevallen was reeds een jongere generatie opgegroeid, die toch al eens op internationaal vlak een kijkje hadden genomen. De lifestyle eind jaren 80 bracht de vraag naar betere wijnen actueel, waarop deze jonge wijnboeren zich dan ook afstemden. Technologie en respect voor de correcte oogst- en vinificatietheorie brachten de kwaliteit, en vooral de faam, van Oostenrijkse wijnen terug op peil.

 • J. Müllner Grüner Veltliner Spiegel
  Login en profiteer van extra voordeel
    9,50 p.st.
 • Steininger Grüner Veltliner Kamptal
  Login en profiteer van extra voordeel
    13,25 p.st.
 • Bernhard Ott Gruner Veltliner Fass 4
    18,95 p.st.
lees meer

Oostenrijkse druivenrassen:

Voor witte wijnen:

 • Grüner Veltliner: kruidig aroma, peper, fris en vinnig, typisch Oostenrijks, aandeel 37%
 • Riesling: iets fruitiger dan de Franse riesling, complex en elegant, aandeel ca 3%
 • Welschriesling: licht appelaroma, delicaat en acide, aandeel 9%
 • Weiβer Burgunder: is pinot blanc, aroma van noten, harmonieus, aandeel 5%
 • Chardonnay: met meer appeltoets dan vettigheid, acide, aandeel minder dan 1% Müller-Thürgau

Voor rode wijnen:

 • Blauer Zweigelt: gecorseerd, lichtkruidig, tanines en aangenaam zuurtebalans, aandeel 8%
 • Blaufränkische: gecorseerd, taninevol, mannelijk, aandeel 5%

In mindere mate: Blauer Burgunder (pinot noir, 0,7%), Blauer Wildbacher, Carbernet Sauvignon en Franc, St.Laurent, Blauer Portugieser (5%)

Oostenrijkse wijnregio's

De 4 Oostenrijkse wijnregio's concentreren zich in het oosten van het land en worden weer onderverdeel n 16 deelgebieden. In de wijngebieden bestaat een grote variëteit aan grondsoorten en hoogteliggingen van de wijngaarden. De meeste wijnranken staan aangeplant op een hoogte tussen 200 en 500 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat uit vulkaan, leisteen, löss, mergel, bruine aarde, leem en zand. Kenmerkend voo de Oostenrijkse wijngebieden zijn de warme zomerse dagen en de lange zachte herfstdagen. De Oostenrijkse wijnwet heeft dezelfde opbouw als de Duitse: Landwein, Qualitätswien en Prädikatsweine. De Prädikatsweine zit er in Oostenrijk  tussen Beerenauslese en Trockenbeerenauslese nog een aparte categorie, de Ausbruch.

De 4 wijnregio's zijn Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen.

Niederösterreich

Dit is de grootste wijnregio van het land met 33.000 hectaren (60% van het totaal) aan wijngaarden. De 7 deelgebieden waar de streek in is onderverdeeld bezitten diverse (mico)klimaten en bodemsoorten, met hiermee samenhangend een grote variatie aan wijnen. Onder andere uit de deelgebieden Wachau, Kremstal en Kamptal komen fraaie kwaliteitswijnen. Van de klassieke Oostenrijkse druif grüner veltliner komen karakteristieke wijnen met een kruidig bouquet en een levendige frisse smaak, waarin vaak een pepertje te ontdekken valt. Verder fraaie droge rieslings en drode wijnen van de blaufränkisch en st. laurent druiven.

Burgenland

De wijnstreek Burgenland grenst aan Hongarije met midden in het gebied het meer Nuesiedler See. De invloed van het water van de Neusiedler See als warteregulator is zo groot, dat er goede rijpe druiven worden geoogst met als direct gevolg uitstekende wijnen. De ochtendmist en de herfstzon zorgen tevens voor ideale omstandigheden om van door edele rotting aangetaste druiven Prädikatsweine te maken. Naast pittige droge witte wijnen worden er ook karaktervolle rode wijnen van de rassen blaufränkisch en blauer zweigelt geproduceerd.

Steiermark

De wijnstokken in het zuidoosten van Oostenrijk staan op prachtige heuvellandschappen en steile hellingen aangeplant. Van de vulkanische ondergrond komen onder andere wijnen van müller-thurgau, traminer en chardonnay.

Wenen

De stad Wenen en de wijn zijn moeilijk van elkaar te scheiden. In de buitenwijken van en de buitengebieden rond de stad zijn er prima omstandigheden voor de wijnbouw.