Mosselen en wijn

Een heerlijke combinatie, mosselen en wijn, waar je ook veel mee kan variëren mede door de vele manieren waarop mosselen bereid kunnen worden…

Enkele Mosselrecepten: 

Klassiek gekookt, Zeeuwse mosselspiesjes, Provençaalse mosselen, mosselen met sausjes en dips, Mosselen uit de oven, Mosselpizza met rucola, crostini met mosselen en wat dacht je van pikante ovenpasta met mosselen… Allemaal stuk voor stuk heerlijke gerechten waar een mooi glas wijn zeker bij past. Even terug naar de basis, want waar begint het allemaal mee. Goede verse mosselen natuurlijk! En het is wel van belang te weten wanneer je ze het beste kan kopen.

Wanneer zijn mosselen verkrijgbaar? Officieel start het Nederlandse Mosselseizoen begin juli maar tegenwoordig zijn de mosselen bijna het hele jaar verkrijgbaar. Iedereen ken vast wel de regel “ van de ‘r’ in de maand”. Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar inmiddels ook al lang achterhaald, is. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had alles met transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse mosselen gedurende het jaar van juli tot april  verkrijgbaar. Van half april tot juli is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

Wijn suggesties voor bij Mosselen

Wijn suggesties voor bij Mosselen

Welke wijn past bij mosselen?

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar een uitgangspunt bij uw keuze kan zijn dat de wijn die je gebruikt om de mosselen mee te koken verder gedurende de maaltijd wordt gedronken. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met de sausjes die bij de mosselmaaltijd geserveerd worden. Dit kan een saus zijn met veel zuur(azijn), vet (mayonaise), scherp (mosterd) of wat het beste past bij het recept dat je volgt.

Veelal kiest men een wijn van het droge  type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Ribeauvillé zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc. Verder kan ook een Veltliner,  een Muscadet de Sèvre et Maine (Frankrijk Loire), en een wijn gemaakt van de druivensoorten Chenin Blanc en Sauvignon-Blanc een goede keus zijn. En waarom geen (Petit) Chablis? Mocht je zelf een heerlijke Mossel- en wijncombinatie hebben gevonden laat het ons dan zeker weten we zijn benieuwd naar jullie ervaringen…