Errázuriz Don Maximiano

Don Maximiano Errázuriz was in de 19e eeuw een ondernemer en politicus en had een visie: hij wilde opmerkzame, tijdloze wijnen maken. Ondanks dat destijds de meeste Chileense wijngaarden gelegen waren aan de rand van de Chileense hoofdstad Santiago trok hij naar het noorden. Op zoek naar een vallei met een uitzonderlijke terroir.

Na een reis van 100 km te paard kwam hij in het wijnbouw paradijs, de Aconcagua vallei. Een unieke locatie gelegen aan de voet van de reusachtige berg Mt. Aconcagua. In deze bijzondere vallei met een mediterraan klimaat (koele bries van de Stille Oceaan, bodem geïrrigeerd door het smelt water van de Andes) heeft hij zijn wijnmakerij Errázuriz in 1870 opgericht. Waarbij de Errázuriz filosofie tot stand kwam: “From the best land, the best wine” (Van het beste land komt de beste wijn)

lees meer

Hieronder treft u verschillende jaargangen aan van de Errázruziz Don Maximiano Founder’s Reserve wijnen aan. Stuk voor stuk prachtige wijnen, echte juweeltjes en zeker het proberen waard. Het is zeker de moeite waard om bij ons navraag te doen over de Errázruziz Don Maximiano Founder’s Reserve wijnen. We informeren u graag over de prijs en aankoop mogelijkheden van deze wijnen. Kijk hier voor alle Errázuriz wijnen

Errázuriz Don Maximiano Founder's Reserve wijnen

HISTORIE ERRÁZURIZ

Met enorme vasthoudendheid en doorzettingsvermogen transformeerde Don Maximiano Errázuriz dit land in wijngaarden van wereldniveau. Zijn wijnstokken, ondergrondse kelder en wijnmakerij werden gezien als voorbeeld voor superieure wijnbouwtechnieken.

In de jaren ’80 heeft Alfonso Chadwick Errázuriz, afstammeling van Don Maximiano, aan zijn zoon, Eduardo Chadwick, de Errázuriz missie en de leiding van Errázuriz overgedragen. Eduardo had zich toegelegd om zo veel mogelijk van zijn vader te leren en maakte daarnaast verschillende reizen naar  belangrijke wijngebieden om zijn kennis te vergroten over de wijnbouw en wijnbereiding.

Volgend de visie van Don Maximiano vervolgt dit familie wijnbedrijf zijn weg om geschiedenis te schrijven. Errázuriz was het  eerste Chileense wijnbedrijf dat heuvelbeplanting en een druppel irrigatie systeem toepaste om zo het beste uit de Aconcagua terroir te halen. Dit komt bijzonder goed naar voren in de Errázuriz Don Maximiano Founder’s Reserve wijnen.

WIJNMAKERIJ DON MAXIMIANO
Met het oog op de toekomst en ter ere van de oprichter van Errázuriz heet Errázuriz de eerste volledig duurzame wijnmakerij voor al hun Icoon wijnen in gebruik genomen. Deze Don Maximiano wijnmakerij was speciaal ontworpen om met state-of-the-art-technologie van de druiven, wijnen van wereldklasse te maken. Men maakt hier gebruik van de zwaartekracht, aardwarmte en zonne-energie op basis van duurzame principes en presenteert daarbij de identiteit en ziel gedurende het hele proces. Wijnmaken is een kunstvorm en deze Don Maximiano wijnmakerij is er trots op om zowel innovatie, erfgoed en het geestelijk gedachtegoed zo te verwezenlijken.

TERROIR ACONCAGUA VALLEI
De Aconcagua vallei heeft een mediterraan klimaat met warme zomers die verkoeld worden door een bries van de Stille Oceaan. Door deze verkoelende bries wordt het rijpings proces van de druiven met soms wel 2 tot 3 weken verlengd t.o.v. andere Chileense wijngebieden. Langere rijping van de druiven verbeterd de smaak, intensiteit en concentratie van de wijnen.

Gemiddeld valt er 250mm regen in de vallei en dit enkel in de winter. Dit is ongeveer 25% van de regen die in de Bordeaux valt. Ook hierdoor krijg je meer geconcentreerde wijnen. Dit tekort aan regen helpt de wijnmakers de groei, kracht, bes grootte en rijping te controleren. Aangezien de lucht warm en droog is komen schimmel ziektes zoals meeldauw en botrytis niet voor in de Aconcagua Vallei. Hierdoor is het mogelijk om een compleet duurzame wijnbouw na te streven bij Errázuriz.

Irrigatie daar in tegen is van essentieel belang in de Aconcagua vallei waarbij men gebruik kan maken van het smeltwater van de Andes dat door de rivieren stroomt. Dit water wordt omgeleid naar de kanalen die het irrigatiesysteem in de vallei voeden. Zo komt het smeltwater op de plaatsen waar het nodig is. De druppel irrigatie systemen brengen het water bij de voet van de druivenranken.

De bodem van de Aconcagua is divers en complex: de rivierbodem is erg stenig (afkomstig van de Andes). Aan de voet van de heuvels liggen graniet gronden met een hoog gravel en zand gehalte terwijl de vallei bestaat uit leem en klei. De belangrijkste wijngaarden zijn aangeplant met de klassieke Bordeaux variëteiten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec en Shiraz. Verschillende delen van deze wijngaarden zijn de bron voor de Don Maximiano Founders’s Reserve wijnen.