Culinair wijnadvies

Wijn en eten, het kan een gouden combinatie zijn die gezamenlijk kan resulteren in een heerlijke smaaksensatie. De juiste wijn kan dan ook een absolute meerwaarde zijn op de maaltijd waarbij genieten het sleutelwoord is. Maar welke wijn combineert u met welk type gerecht? En waar kunt u op letten bij het kiezen van een wijnsoort voor bij de maaltijd? Het is een culinaire ontdekkingsreis waar wij u graag meer over vertellen. Hieronder treft u verschillende recepten aan met daarbij ons wijnadvies, soms met herkenbare klassieke keuzes en dan weer wat gewaagder. Laat u inspireren....

Wijn en Spijs tips

Wijn en Kaas combinaties

Wijn en Kaas combinaties

Wijn en kaas... Heerlijk, en als de wijn open gaat voor een gezellige borrel volgt de kaas al bijna automatisch. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij je wijn en kaas combinatie? Want het zou natuurlijk zonde van de wijn en kaas zijn als de een de ander overtroeft. 

Hoe herken je 'Kurk' in wijn?

Hoe herken je 'Kurk' in wijn?

De meeste wijndrinkers hebben het wel ’n keer meegemaakt. Je trekt ’n fles wijn open en verheugt je op de eerste aroma’s  die je tegemoet zouden moeten drijven, maar helaas… Ook bij het ruiken aan de kurk krijg je al de kriebels. Hier klopt iets niet, je schenkt de wijn in, ruikt en… ieuwww, kurk. Wat ’n domper want je had net zo’n zin in die wijn. Ons advies:

Wijngebied in opkomst: Puglia (Apulië)

Wijngebied in opkomst: Puglia (Apulië)

Italië staat bekend om zijn heerlijke wijnen. Niet zo gek, want samen met Frankrijk is het het land met de grootste wijnproductie ter wereld. En wie kent er niet de kwalitatief hoogwaardige wijnen uit Piëmont en Toscane? Ook in bijvoorbeeld Sicilië en Veneto wordt veel wijn gemaakt. Maar wist u dat ook uit de ‘hak’ van de laars van Italië veel wijn komt? Zeker de laatste jaren is het wijngebied Puglia in opkomst.

Welke wijn bij wild?

Welke wijn bij wild?

De herfst is bij uitstek het seizoen om te genieten van wild. Stoer vlees met een krachtige smaak, dat perfect past bij het onstuimige karakter van het najaar. Maar wat voor wijn drinkt u daar nu eigenlijk bij? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Welke wijn u bij uw wildgerecht gaat drinken, hangt af van het soort wild dat u eet. Want patrijs of fazant heeft een heel andere structuur en smaak dan wild zwijn of ree. Daarom zetten we hier wat tips voor u op een rijtje. 

De lekkerste dessertwijn

De lekkerste dessertwijn

Tijdens de feestmaand december drinken we vaak een wat luxere wijn. Zeker tijdens kerst stemmen de meeste mensen hun wijn zorgvuldig af op het diner dat wordt geserveerd. Daarbij wordt vaak het dessert over het hoofd gezien. Jammer, want ook bij het dessert kan de juiste wijn nét dat beetje extra geven. 

De zin en onzin van wijngidsen en puntensystemen

De zin en onzin van wijngidsen en puntensystemen

Wie in een boekenwinkel de wijnafdeling opzoekt, vindt vele meters boeken over wijn. Er zijn jaarlijks verschijnende gidsen over de wijn uit een bepaald land, er zijn gidsen over een heel afgebakend deel van de wijnmarkt (zoals de supermarktwijngidsen) maar ook websites en daarbij behorende puntensystemen die wijnen van over de hele wereld beslaan. 

Wijn maken een mannentaak?

Wijn maken een mannentaak?

Niet voor hoofd wijnmaakster Louisa Rose! De pionier en moeder van de Viognier druif in de Barossa vallei in het zuiden van Australië. Bij Yalumba wordt ze ook wel ‘Rock Star’ genoemd. Terecht: in Australië werd ze in 2014 gekozen tot Wijnmaakster van het Jaar! Samen met wijnmaakster Heather Fraser houdt ze zich bezig met de bijzondere druif. Beide dames zijn een groot fan van Aziatische gerechten  in combinatie met de frisse Viognier: 
 

Biologische wijn: is dat nu echt lekkerder?

Biologische wijn: is dat nu echt lekkerder?

Met de huidige gezondheidstrends op het gebied van gezonde en biologische voeding komen ook de biologische wijnen steeds meer op de voorgrond te staan. Maar wat is biologische wijn nu eigenlijk? En is het ook écht lekkerder?