Cinsault wijnen

De cincault druif voelt zich het lekkerst in gebieden met een warm klimaat. Hij komt veel voor in Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Marokko, Italië, Australië en zelfs in Libanon. In Frankrijk vindt je de Cinsault het meest in  het zuiden, bijvoorbeeld in de Rhône, de Languedoc.

Cinsaut druif

Cinsaut is een vroeg rijpende druif, die een hoog rendement kan opleveren. Het is een druif die zich uitermate goed leent om machinaal te oogsten. Doordat de druif resistent is tegen botrytis, samen met zijn hoge opbrengst per hectare werd deze druif in de jaren tachtig van de 20ste eeuw veelal aangeplant als vervanger van de Aramon Noir. Tegenwoordig is de druif echter weer minder populair aan het worden. Dit betekent dat veel Cinsault wordt gerooid voor een ras als de Syrah. De druif heeft weinig tannines, en een mooie zuurgraad. In een wijn geeft de Cinsault amandel, framboos en noten als bouquet.

De druif wordt veel gebruikt in rosé wijn waar hij zich uitstekend voor leent door zijn, voor een blauwe druif ongewoon, weinig pigment. Als cépage voor rode wijn wordt zij weinig gebruikt. Hier wordt de druif gebruikt als goede tegenhanger van de Grenache noir, de Carignan en de Syrah. Hoe meer de plant wordt teruggesnoeid hoe hoger de kwaliteit wordt.

Cinsault wijnassortiment