Carignan wijnen

De carignan druif levert een wijn met een intense rode kleur en een hoog tanninegehalte, zuren en daarnaast aroma's van rood fruit, kruidigheid (zwarte peper, kaneel). Stevig en streng dus de carignan wijnen. Hierdoor wordt de carignan veel gebruikt om de mengen met andere druiven zoals syrah en cinsault. Als mengwijn voegt de carignan een flinke ruggengraat toe. 

In Spanje heet de carignan ook wel cariñena of mazuelo. Deze laatrijpende, voor valse en echte meeldauw vatbare druivensoort is niet eenvoudig te kweken en verliest daarom in Zuid-Frankrijk, net als eerder in de rioja, meer en meer terrein. Een grote productie is van deze moeilijk te verbouwen druivensoort niet te verwachten, slechts zorgvuldig verzorgde oude carignan wijnstokken (met een lage opbrengst) brengen carignanwijnen met overigens een groots karakter voort. Deze oude stokken produceren vooral op leisteen geconcentreerde en tanninerijke wijnen, die in de melange voor structuur zorgen. Er kunnen aroma's van specerijen, kruiden en wildbraad ontstaan. Hieronder treft u onze carignan wijnen aan.

Assortiment Carignan wijnen

 • Montplo Signature Rouge Carignan Grenache
    5,40 p.st.
 • XR Carignan Vieilles Vignes
  Login en profiteer van extra voordeel
    6,95 p.st.
 • Laurent Miquel Vendanges Nocturnes Rouge
  Login en profiteer van extra voordeel
    7,25 p.st.
 • Chateau Etang Des Colombes Vieilles Vignes
  ACTIE
    9,95 p.st. 8,95 p.st. bij 6+ flessen
 • Domaine Gayda Figure Libre Freestyle Rouge
  Login en profiteer van extra voordeel
    13,50 p.st.
 • Chateau Etang des Colombes Bois des Dames Rouge
  ACTIE
    14,95 p.st. 13,95 p.st. bij 6+ flessen

Carignan druif

De uit Spanje afkomstige carignan druif behoort tot 's werelds meest geplante blauwe druivensoorten. Buiten Spanje wordt hij vooral gecultiveerd in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon. Aangezien de carignan druif laat rijpt, gedijt deze soort vrijwel uitsluitend in een warm klimaat, naast Italië en Spanje ook in Californië. Als men de druif conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines maar als hij à la beaujolais wordt bereid (via de zogeheten macération carbonique), dan wordt zijn smaak soepel en fruitig. 

Franse wijnen met vaak een meerderheid aan carignandruiven zijn côtes du Roussillon en côtes du Roussillon villages, terwijl de druif ook wordt gebruikt in Spaanse wijnen uit Catalonië, in Aragón (de druif is vernoemd naar de wijngemeente Cariñena) en een klein aandeel in veel rioja's. Ten slotte wordt de druif ook veel verbouwd in Centraal-Californië.