Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner

De trots van Oostenrijk

De Gruner Veltliner is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk en in mindere mate in andere delen van Europa, zoals Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Grüner Veltliner is de nationale druif van Oostenrijk waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt. Deze ‘nationale wijn’ is Oostenrijks trots én visitekaartje. Ruim een derde van de totale druivenaanplant in Oostenrijk bestaat uit Grüner Veltliner. Deze druivensoort is daarmee de absolute nummer één in Oostenrijk. Je vindt de Grüner Veltliner vrijwel in heel Oostenrijk aangeplant (met uitzondering van Steiermark), maar de druif gedijt met name ten noordwesten van Wenen in gebieden als Wachau, Kamptal en Kremstal. In andere delen van Europa wordt de druif vaak gebruikt als blend-druif om de smaak en het karakter van andere witte wijnen te verbeteren.

De smaak van Grüner Veltliner

De druif doet het goed in een gematigd continentaal klimaat, waarbij de temperaturen overdag hoog zijn en 's nachts afkoelen. Het is ook een zeer resistente druif, die goed bestand is tegen ziekten en plagen. Grüner Veltliner gedijt goed op zowel arme als rijke bodems, maar doet het op z’n best op bodems met löss en leisteen. De druif rijpt vrij laat, is tijdens de bloei erg gevoelig én heeft veel zonuren nodig voordat de druif rijp is (half oktober). Wijnen van de Grüner Veltliner zijn er in allerlei soorten en smaken; van licht, fris en fruitig tot krachtig en rijk. De lichte wijnen hebben vaak een fijnere zuurgraad terwijl de krachtigere wijnen te herkennen zijn aan kruidige aroma’s en het ‘pepertje’ in de smaak. Andere herkenbare aroma’s van de Grüner Veltliner zijn: groene appel, citroen, paprika, witte peper, kruiden, honing, mineralen en amandelen.

Grüner Veltliner wijn

De Gruner Veltliner wordt meestal gevinifiëerd tot droge, lichtgekleurde wijnen, maar kan ook gebruikt worden om mousserende wijnen te maken. Sommige producenten laten de wijn op hout rijpen, wat resulteert in een vollere, rijkere wijn met tonen van vanille en toast.

Wijn-Spijs combinaties Grüner Veltliner 

Als het gaat om eten en wijn-spijscombinaties, gaat Gruner Veltliner over het algemeen goed samen met gerechten die wat pit en kruidigheid hebben, evenals gerechten die licht en fris van smaak zijn. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan gerechten, dus experimenteer en ontdek welke combinaties het beste werken voor jouw smaakpapillen!

Goede wijn-spijs combinaties met Grüner Veltliner:

  • Geitenkaas: Gruner Veltliner gaat goed samen met geitenkaas, vooral als het licht gekruid is. De hoge zuurgraad van de wijn zorgt voor een mooi contrast met de romige textuur van de kaas.
  • Visgerechten: Gruner Veltliner is ook een goede keuze voor visgerechten, vooral als ze licht en kruidig zijn. Denk aan gegrilde vis met citroen en kruiden, of sushi met wasabi.
  • Salades: De frisse en levendige smaak van Gruner Veltliner past goed bij salades met een pittige dressing. Probeer het bijvoorbeeld eens met een salade van rucola, venkel en sinaasappel.
  • Aziatische gerechten: Gruner Veltliner kan ook goed samengaan met Aziatische gerechten, vooral als ze wat pittig zijn. Probeer het bijvoorbeeld eens met een Thaise groene curry of een Vietnamees gerecht met verse kruiden.
  • Wit vlees: Gruner Veltliner kan ook goed samengaan met wit vlees, zoals kip of varkensvlees. Probeer het bijvoorbeeld eens met een gegrilde kipfilet met citroen en kruiden.
  • Gruner Veltliner kan ook goed samengaan met groentegerechten, zoals salades en gegrilde groenten en niet te vergeten asperges. 

Recepten tips: Ceviche van zeebaars , Lauwwarme kreeft met korianderboter , Met Hoisin gelakt buikspek , Tonijntartaar (met sojasaus, limoensap, kappertjes en bieslook),  carpaccio.

Al met al is Gruner Veltliner een fascinerende druivensoort met een uniek karakter en smaakprofiel. Als je van witte wijn houdt, is het zeker de moeite waard om een fles te proberen en te ontdekken wat de Gruner Veltliner te bieden heeft.