Frankrijk, diversiteit aan wijngebieden

Frankrijk is het bekendste wijnland ter wereld. Lange tijd heeft het land een monopolie gehad op wijnen van hoge kwaliteit en nog altijd dient het als voorbeeld en inspiratie voor wijnmakers in andere landen. Kenmerkend voor Frankrijk is de grote diversiteit aan wijngebieden. We lichten er enkele uit, met voorbeelden van heerlijke en betaalbare wijnen. Kennis maken met onze andere Franse wijnen? Kijk hier.

AC Saint Chinian

De wijnbouw begon in Saint Chinian, met dank aan de Benedictijner monniken, reeds in de 8e eeuw. Het gebied is (opnieuw) belangrijk geworden omdat de wijnstokken hier nauwelijks zijn aangetast door de invasie van druifluis die aan het eind van de 19e eeuw grote delen van Europa teisterde en wijngaarden vernietigde. Zeker een aanrader uit deze historische streek is Chateau Cazal Viel Rosé.

AC Beaujolais-Villages

De op één na grootste appellation na de AC Beaujolais staat bekend om haar diversiteit. In het heuvelachtige zuiden worden subtiele, fruitige wijnen gemaakt, terwijl het noorden bekend staat om krachtigere wijnen. Jean Loron Beaujolais Villages komt uit het hart van de Beaujolais, waar de bodem bestaat uit zand en graniet.

AC Côtes du Rhône

De wijntraditie in het Rhônedal begint in het jaar 600 voor Christus, waarmee de Rhône de oudste wijnstreek van Frankrijk is. Het gebied is smal en ongeveer 200 kilometer lang. In de AC Côtes du Rhône wordt zo’n 90% rode wijn geproduceerd. Artesis Blanc van wijnhuis Ogier toont aan dat er ook hele lekkere witte wijnen worden gemaakt.