De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje (Castilla y Léon) en betekent “Gouden Rivier”. De rivier ontspringt op 2200 meter hoogte in de Sierra de la Demanda en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Douro is tevens de naam van het oudste wijngebied ter wereld met een beschermde herkomstbenaming.
De bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn Quinta’s. Dit zijn de wijngaarden waar men de druiven voor Port en DOC-wijnen verbouwt. De druiven voor Barros komen uit de Quinta de S. Luiz wijngaarden en beslaan in totaal 125 hectare. Deze wijngaarden worden beschouwd als één van de meest representatieve wijngoederen in de Douroregio. De wijngaarden in Douro zijn terrasvormig en zijn aangelegd tegen de flanken van de Dourovallei.
Deze bijzondere wijngaarden zijn veelal omringd door muurtjes, die in zijn totaliteit een lengte hebben van ongeveer 5000 kilometer. Hierdoor is de wijnstreek door UNESCO betiteld tot werelderfgoed.
De Dourostreek heeft zeer hete, droge zomers en milde winters met zo nu en dan sneeuw. De wijngaarden krijgen bescherming van de bergen Marão en Montemuro tegen zware regenval en winden. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen en graniet. Leisteen heeft het voordeel dat het overdag opwarmt door de zon en de warmte gedurende de nacht weer afgeeft aan de druiven. Het samenspel tussen bodem, klimaat en de bijzondere druivenrassen dragen bij aan de unieke wijnstijl van Barros.
Het mooie en interessante aan de ports en de meeste Portugese wijnen, is het feit dat men gebruik maakt van inheemse druivenrassen. Denk bijvoorbeeld aan Touriga Nacional, Tinta Barocca, Tinta Roriz, Malvasía Fina, Arinto en Gouveio. Portugal gebruikt honderden eigen druivenrassen en vormt een ware schatkamer aan wijnen. De diversiteit aan druivenrassen is ook zeker terug te proeven in de ports en wijnen van Barros, en geeft ze daarom een uniek karakter mee.