Barros Port

Barros is een van de traditionele Portugese porthuizen. Het werd opgericht in 1913 door Manuel de Almeida. Het bedrijf was in de jaren er na bijzonder succesvol, en wist zelfs in de periode van de twee wereldoorlogen te groeien en te floreren. Dit was vooral te danken aan de zwager van Manuel de Almeida, zijn (voor)naamgenoot Manuel de Barros. Deze werd partner in het bedrijf, waarna het ook mede zijn naam kreeg: Barros Almeida & Cia. Hij was ook degende die de fraaie Quinta do Enxodreiro kocht, en deze omdoopte tot ‘Quinta Doña Matilde’, naar zijn vrouw Matilde.

lees meer

Dit bijzondere familiebedrijf ontwikkelde zich tot een specialist in gerijpte ports, waarbij het zich vooral onderscheidde met bijzondere Colheita’s, tawny ports met een jaartal. Net als andere porthuizen startte Barros de afgelopen decennia met de productie van kwalitatief hoogstaande droge rode en witte wijnen met de DOC Douro. Deze worden gemaakt op basis van typische Douro-druiven, zoals touriga nacional, tinta barocca (voor rood), arinto en gouveio (voor wit). Deze wijnen zijn rijk en complex van karakter. In 2006 verkocht de familie het huis Barros aan Sogevinus, eigenaar van bekende portmerken als Kopke, Burmester en Calem. De familie behield Quinta Doña Matilde. De druiven voor Barros Port komen nu voornamelijk van de wijngaarden van de prachtige Quinta de São Luíz, in het beste deel van de portstreek, vlakbij het stadje Pinhão. Door de investeringen van het nieuwe moederbedrijf is Barros uitgegroeid tot een gerenommeerd huis, voor zowel Douro als Port.

Barros

 • Barros Ruby Port
  Login en profiteer van extra voordeel
    10,25 p.st.
 • Barros White Port
  Login en profiteer van extra voordeel
    10,25 p.st.
 • Barros Tawny Port
  Login en profiteer van extra voordeel
    10,25 p.st.
 • Barros 10 Years Old Port
  Login en profiteer van extra voordeel
    22,50 p.st.
 • Tawny Port Proefset
    30,95 p.st.

De Dourostreek

De Douro is een rivier in het noorden van Portugal en Spanje (Castilla y Léon) en betekent “Gouden Rivier”. De rivier ontspringt op 2200 meter hoogte in de Sierra de la Demanda en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Douro is tevens de naam van het oudste wijngebied ter wereld met een beschermde herkomstbenaming.
De bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn Quinta’s. Dit zijn de wijngaarden waar men de druiven voor Port en DOC-wijnen verbouwt. De druiven voor Barros komen uit de Quinta de S. Luiz wijngaarden en beslaan in totaal 125 hectare. Deze wijngaarden worden beschouwd als één van de meest representatieve wijngoederen in de Douroregio. De wijngaarden in Douro zijn terrasvormig en zijn aangelegd tegen de flanken van de Dourovallei.
Deze bijzondere wijngaarden zijn veelal omringd door muurtjes, die in zijn totaliteit een lengte hebben van ongeveer 5000 kilometer. Hierdoor is de wijnstreek door UNESCO betiteld tot werelderfgoed.

De Dourostreek heeft zeer hete, droge zomers en milde winters met zo nu en dan sneeuw. De wijngaarden krijgen bescherming van de bergen Marão en Montemuro tegen zware regenval en winden. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen en graniet. Leisteen heeft het voordeel dat het overdag opwarmt door de zon en de warmte gedurende de nacht weer afgeeft aan de druiven. Het samenspel tussen bodem, klimaat en de bijzondere druivenrassen dragen bij aan de unieke wijnstijl van Barros.

Het mooie en interessante aan de ports en de meeste Portugese wijnen, is het feit dat men gebruik maakt van inheemse druivenrassen. Denk bijvoorbeeld aan Touriga Nacional, Tinta Barocca, Tinta Roriz, Malvasía Fina, Arinto en Gouveio. Portugal gebruikt honderden eigen druivenrassen en vormt een ware schatkamer aan wijnen. De diversiteit aan druivenrassen is ook zeker terug te proeven in de ports en wijnen van Barros, en geeft ze daarom een uniek karakter mee.