Argentinië als wijnland

Een groot deel van het assortiment wijnen van Flesjewijn.com komt uit het grootste wijnland van Zuid-Amerika: Argentinië. De Argentijnse wijnen van Flesjewijn.com zijn zorgvuldig geselecteerd. De Argentijnse wijngebieden bevinden zich vooral in het westen van het land, op de hellingen van de Andes. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse wijngaarden, die op hoogtes tussen 900 en 1500 meter liggen. Het klimaat is warm en droog, en men is zeer afhankelijk van irrigatie met smeltwater vanuit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Het land kent een grote variatie en wijnbouw was er al eeuwen voor de Spanjaarden kwamen. Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivensoorten mee, waardoor men in Argentinië momenteel vele druivensoorten kan vinden. Veelal Europese druivenrassen, voornamelijk Spaanse, Italiaanse en Franse. Men heeft er onder meer malbec, sangiovese en tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.

lees meer

Wijnland Argentinië

De Malbec levert de beste wijn voor het klimaat waarin ze groeit (droog en warm overdag, 's nachts koud). Malbec is ook de meest geteelde soort. Aangezien Malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse wijnen passen daarom ook goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's. Overigens is het in Argentinië gewoon om wijn met water te verdunnen aan tafel. Aangezien de druiven in Argentinië in een relatief droog klimaat groeien zijn weinig bestrijdingsmiddelen en anti-schimmel middellen nodig. Dit heeft ook effect op de kwaliteit van de wijn, maar niet een slechte. Met zo'n 210.000 hectare staat Argentinië op de vierde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kilogram per hectare.

Onze Argentijnse wijn suggesties

 • Portillo Malbec (halve fles)
    5,95 p.st.
 • Portillo Sauvignon Blanc
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Portillo Chardonnay
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Portillo Malbec
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Portillo Merlot
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Portillo Pinot Noir
  Login en profiteer van extra voordeel
    8,95 p.st.
 • Kaiken Estate Cabernet Sauvignon
    9,95 p.st.
 • Kaiken Estate Malbec
    9,95 p.st.
 • Salentein Barrel Selection Malbec 37.5cl
  Login en profiteer van extra voordeel
    9,95 p.st.
 • Kaiken Terroir Cabernet Sauvignon Malbec Petit Verdot
    11,95 p.st. 10,95 p.st. bij 12+ flessen
 • Kaiken Terroir Series Malbec Bonarda Petit Verdot
    11,95 p.st. 10,95 p.st. bij 12+ flessen
 • Portillo Malbec Geschenk
    12,95 p.st.
 • Catena Malbec Appellations Vista Flores
    13,45 p.st. 12,45 p.st. bij 6+ flessen
 • Salentein Barrel Selection Chardonnay
  Login en profiteer van extra voordeel
    14,95 p.st.
 • Salentein Barrel Selection Merlot
  Login en profiteer van extra voordeel
    14,95 p.st.
 • Salentein Barrel Selection Cabernet Sauvignon
  Login en profiteer van extra voordeel
    14,95 p.st.

Argentijnse Wijnstreken

Een aantal wijngaarden werken nog met pergola's waarbij de druiven op ooghoogte hangen. Door het klimaat en de hoge opbrengst per hectare zijn de wijnen kwalitatief niet hoogstaand, uitzonderingen daargelaten. De belangrijkste druif is de criolla, maar deze is vooral bestemd voor lokale consumptie. Drie andere belangrijke druivensoorten zijn de torrontés, de bonarda en de malbec. Argentijnse malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen. De laatste tijd groeit men ook steeds meer chardonnay, cabernet sauvignon en viognier.

De meeste wijngaarden zijn open voor publiek en gratis te bezichtigen, waardoor er in Mendoza veel wijntoerisme is.

Argentinië is reeds lang een wijnproducerend land. De wijncultuur gaat terug tot de 16e eeuw. De Spaanse veroveraars en kolonisten vonden de uitlopers van de Andes ideaal voor de wijnbouw. Reeds toen legden ze dammen en irrigatiekanalen aan, omwille van het droge en hete klimaat, en legden zo de basis van de moderne wijnbouw. De kolonisten die in de 18e eeuw kwamen met name uit Frankrijk, Spanje en Italië, brachten Europese wijnstokken, alsook hun ervaring mee. Zij creëerden de basis voor de verschillende wijnstijlen die men hier vindt.

De tien wijnbouwgebieden liggen bijna allemaal in een smalle strook land ten oosten van de Andes, die zich uitstrekt van de 25e breedtegraad in de Cafayatevallei tot de 40e breedtegraad. Mendoza is het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied. Ze levert 2/3de van de wijnen van het land.