Alles over witte wijn

Witte wijn is heel veelzijdig en bij elke gelegenheid te drinken. Want er zijn zoveel druivensoorten waarvan witte wijn gemaakt wordt, dat er heel veel te ontdekken valt! Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de verschillende soorten witte wijn? Met welke gerechten kan ik een Sauvignon Blanc het beste combineren? En wat voor frisse wijncocktails kan ik maken? Op deze pagina verzamelen we alles over witte wijn. Zodat jij geïnspireerd wordt om nieuwe wijnen te proberen en verrassende combinaties te maken!

Met Chenin Blanc kan je alle kanten op

Met Chenin Blanc kan je alle kanten op

De chenin blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. Met chenin blanc kan je werkelijk alle kanten op.

De druif komt oorspronkelijk uit de Loire streek en is gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis Cinerea. De chenin blanc produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk. Juist de tonen van gras en groene appels heeft wat weg van de sauvignon blanc. Maar nog meer laat een wijn gemaakt van chenin blanc zich het beste omschrijven als een chardonnay met een duidelijker zuur. Ook impressies van boenwas en abrikozenjam worden genoemd.

Witte wijn

Witte wijn

Van fris fruitig witte wijn tot vol en rijpe witte wijn en natuurlijk de heerlijk zoete witte wijnen. Witte wijn is geschikt voor elke gelegenheid.

Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner, de trots van Oostenrijk

Grüner Veltliner is de nationale druif van Oostenrijk waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt. Deze ‘nationale wijn’ is Oostenrijks trots én visitekaartje. Ruim een derde van de totale druivenaanplant in Oostenrijk bestaat uit Grüner Veltliner. Deze druivensoort is daarmee de absolute nummer één in Oostenrijk. Je vindt de Grüner Veltliner vrijwel in heel Oostenrijk aangeplant (met uitzondering van Steiermark), maar de druif gedijt met name ten noordwesten van Wenen in gebieden als Wachau, Kamptal en Kremstal.

Wijn en Asperges

Wijn en Asperges

Bij de wisseling van de winter naar het voorjaar begint het bij ons altijd weer te kriebelen en krijgen we zijn in Asperges. Soms door het koude weer moeten we er wat langer op wachten maar als we geluk hebben dan zit het weer mee en groeien ze voorspoedig. Het witte goud, de koningin der groente steekt dan weer zijn kop op en siert onze borden. Officieel start het aspergeseizoen de tweede donderdag van april en we kunnen er in elk geval tot eind juni van genieten.

Witte wijn

Witte wijn

U vindt witte wijn in vele smaken bij flesjewijn.com, van fris fruitig witte wijn tot vol en rijpe witte wijn en natuurlijk de heerlijk zoete witte wijnen.